SV-Inge fikk sin KrF-Bjørg

Politisk strid ble lagt på hylla da KrF og SV ble forent gjennom Bjørg Tørresdal og Inge Ryan lørdag. Miljøvernministeren viet dem, utviklingsministeren var toastmaster og Valgerd Svarstad Haugland forlover.

BRUDEPARET: Bjørg Tørresdal (KrF) og Inge Ryan (SV) giftet seg i Hana kirke i Sandnes lørdag. Mange kjente politikere deltok i bryllupet. FOTO: HELLE AASAND ROGALANDS AVIS  

BRUDEPARET: Bjørg Tørresdal (KrF) og Inge Ryan (SV) giftet seg i Hana kirke i Sandnes lørdag. Mange kjente politikere deltok i bryllupet. FOTO: HELLE AASAND ROGALANDS AVIS  

arkiv

SANDNES: - Det er faktisk slik at alle stortingspartiene er representert her, men det er først og fremst en vennefest, sa bruden Bjørg Tørresdal og brudgommen Inge Ryan før vielsen i Hana kirke i Sandnes i Rogaland.

De to politikerne, hun fra KrF og han fra SV, fant kjærligheten mellom tørre dokumenter på Stortinget. Lørdag feiret de bryllup på tvers av partigrensene, med en rekke politiske motstandere på gjestelista.

Spesielt par

- Det ble en helt spesiell og fin dag for oss. Selv om det ble mye offentlig fokus i forkant av vielsen, fikk vi tid for oss selv sammen med familier og venner i kirka, og etterpå i kulturhuset, sier en strålende blid og glad Inge Ryan.

Fra Namsskogan og Namdalen hadde Inge og Bjørg invitert nærmere 30 personer.

- Jeg er veldig glad for at min mor, ungene mine og mine søsken fikk mulighet til å delta. Sammen med andre nære venner ble det ei fin markering, sier Ryan til NA.

Egentlig hadde de til sammen 400 gjester de ønsket å be, men etter hvert som planlegginga ble gjennomført, ble det klart at det måtte til kraftige kutt i gjestelista.

- Etter et langt aktivt liv hadde vi lyst til å ha med oss alle gode venner og interessante mennesker vi har møtt, men dessverre var det ikke plass til flere enn 150 gjester. De som fikk plass bidro på en fantastisk måte. Bryllupet vårt ble utvilsomt en kjært minne for oss begge, sier Inge Ryan.

Egentlig ønsket Bjørg og Inge privatlivets lys over hendelsen, men innså tidlig at det bar nytteløst.

Hemmelig morgengave

- I og med at vi begge sitter på Stortinget, og at det er første gang representanter fra hvert sitt parti inngår ekteskap, måtte vi bare tilpasse bryllupet virkeligheten. Men vi fikk en privat ramme inne i kirka og i kulturhuset. Pressen måtte nøye seg med å stå utenfor, sier den nybakte brudgommen.

- Du kan vel røpe litt fra festen, natta og morgengaven?

- Nei, jeg har ikke lyst til å gå i detaljer. Det å gifte seg er en privat sak, men vi hadde begge sørget for en liten gave som ble gitt søndag morgen. Jeg tror den falt i smak, sier en hemmelighetsfull SV apos;er.

Allerede mandag inntar hverdagen brudeparet. Bjørg skal på KS-samling, mens Inge deltar i et utvidet møte i utenrikskomiteen.

Store forandringer blir det ikke i forhold til jobben på Stortinget.

- Største forskjellen blir nok at vi flytter sammen, og at vi slik sett må prøve å frigjøre litt mer fritid. For egen del betyr det at jeg må endre litt på min kontakt med hjemfylket. Men jeg kommer ikke til å glemme Nord-Trøndelag. Jeg vil fortsatt kjempe for folket som sørget for at jeg kom på Tinget også denne perioden, slår Inge Ryan fast.

Unikt par

Politikerkolleger feiret burdeparet ut i de små timer natt til søndag. Det var trivelig stemning på tvers av tradisjonelle partigrenser.

- De har en kjempefordel i forhold til andre ektepar. De vet hva de skal krangle om. Det er bare å legge partiprogrammene ved siden av hverandre, og så bli enige om alt annet, sier finansminister Kristin Halvorsen, som også sto på gjestelista.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), en venn av både Tørresdal og Ryan, viet paret, og tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland stilte som forlover for Tørresdal.

- Jeg må si det, at den nye miljøvernministeren gjorde en strålende jobb i dag, sier tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF).

- Det var en fantastisk flott vielse. En nydelig tale fra presten, og et nydelig brudepar, sa Valgjerd Svarstad Haugland.

Etter å ha kjempet seg veg gjennom blitsregn og presse, satte politikere og øvrige gjester kursen mot kulturhuset på Sandnes i Rogaland, og fest til folket.

SVs utviklingsminister Erik Solheim stilte som toastmaster, Valgerd Svarstad Haugland ledet det kulturelle programmet og Sigvart Dagsland sang. (ANB)