Myter og mystikk

Hubroen har til alle tider vært omgitt av mystikk og myter. Ropene fra hubro kan i blant høres ut som fra et menneske i nød, og er man alene i natten, får man fort frysninger av de uhyggelige lydene.
arkiv

Troen på at hubroen varslet sykdom og død, er eldgammel. I Telemark sa folk at hubroen var den styggeste fuglen som fløy i lufta.

- Den har øyne som glødende ildkuler og stemme så stygg at folk får gåsehud når de hører den rope i nattemørket, ble det sagt.

I nordisk folketro var ugleskrik det vanligste dødsvarslet. Uglene ble også forbundet med livets hemmelighetsfulle makter, og var fra de eldste tider regnet for å være heksefugler som fløy omkring i verden med beskjeder fra de underjordiske.

Lokalnavn

Siden det er sammenheng mellom folketro og lokalnavn på fugler, har hubroen fått navn som ropar, draugen, hujo, stønul, hubror, hugjod, bergulv, steinugle og utburd.

Navnet utburd er knyttet til den gamle skikken i middelalderen med å sette barn ut i skogen for å dø. Enkelte steder het det at hubroen var sjelen til et udøpt barn som fredløst flakket fra sted til sted.

Også sjøfolk fryktet ugleskrik. Det fortelles en historie om at da et skip skulle forlate Horsens i Danmark, kom en flokk ugler og satte seg i masta. En norsk skipper som så dette, spådde at skipet aldri ville komme tilbake til Horsens havn. Han fikk rett. Skipet forliste og alle om bord druknet.

Hørte eller så et brudepar en ugle på veg til kirka, var det også et sikkert tegn på at dette ville bli et ulykkelig ekteskap.

I nordisk folketro var uglene ofte hevnlystne, og man skulle aldri drepe dem. Det gjaldt spesielt kattugle og hubro. Var en jeger så uheldig å skyte en av disse fuglene, ville geværet hans for alltid miste evnen til å drepe. Man måtte passe seg for snakke stygt til en ugle, da kunne ulykken ramme.

Folkemedisin

I folkemedisinen ble forskjellige deler av ugla brukt. Spiste man øynene til en voksen ugle, fikk man evnen til å se i mørket. Spiste man et uglehjerte eller drakk innholdet i et ugleegg, ville det kurere alkoholisme. Mot dårlig hukommelse skulle man skjære hodet av ugla og legge det under hodeputa.

Ville man være usynlig var det bare å ta høyrevingen fra en ravn og en ugle, samt litt blod fra en svart hund. Dette skulle legges i høyre armhule, og etter å ha sagt en bestemt trylleformel, ble man plutselig usynlig. (Kilde: Dyr i tro og overtro)