Trønderbart for Nina

EN HERRE MED BART: Nina Solheim tar tak i trønderbarten til Erik Bertrand Larssen. Solheims mentale trener har tro på norsk suksess i lørdagens taekwondo-konkurranse. FOTO: RUNE EDØY ANB 

arkiv

Han har fått mye av æren for at Nina Solheim virker mentalt sterkere enn noen gang. Erik Bertrand Larssen har anlagt trønderbart for å komme i rett OL-modus.

BEIJING: - Barten kommer og går. Men det er klart jeg må ha en bart nå som Nina snart skal i aksjon.

- Det er i hvert fall ikke snakk om å barbere seg før lørdag, sier Erik Bertrand Larssen, som i åtte måneder har jobbet for å gjøre Nina Solheim mentalt sterk.

Sterk i hodet

Det norske medaljehåpet i taekwondo klarer ikke helt å ha noen mening om ansiktspynten til treneren er fin eller ikke, men det er uansett med på å live opp stemninga.

Det var en svært sprudlende og humørfylt gjeng som møtte norsk presse utenfor USTB Gymnasium i Beijing i går.

Nina Solheim gleder seg til å konkurrere i Beijing.

Alle rundt henne skryter av Namsos-jentas inngang til sommerlekene i Kina.

Skadeavbrekket i sommer er snudd til noe positivt.

- Er du 100 prosent frisk etter skaden du pådro seg i Østerrike Open, Nina?

- Ja, så godt som det kan bli. Men vi fokuserer ikke så mye på det, svarer 29-åringen fra Namsos til NA.

Trener Stig Kramer sier ukene uten sparring har gjort henne fysisk sterkere. Daglige økter i styrkerommet har økt muskelmassen.

Erik Bertrand Larssen er også raus med rosen.

- Vi har klart å snu skadeproblemene til noe positivt. Det er ikke alltid bra at alt går på skinner. Da er det lett å miste fokus, forklarer Bertrand Larssen.

- Men jeg vil påstå at Nina tar mental trening like seriøst som andre deler av treninga. Hun er en av utøverne som tar det mest seriøst. I kampsport er det spesielt viktig å være «sharp». Men Nina har absolutt gjort hjemmeleksen sin, og gjort forberedelsene sine skikkelig på alle mulige måter, legger han til.

- Mer robust og tøff

- Kan du beskrive Nina nå og da du startet å samarbeide med henne i januar?

- Jeg vil påstå at hun er mer robust og mer tøff. Hun er mer bevisst på hvordan hun er som utøver. Hun er mer bevisst på hva slags tilstand hun skal ha når hun skal gå godt, forklarer mentoren.

- Hva slags tilstand skal hun ha for å få OL-suksess?

- Det er veldig personlig. Det tror jeg nesten du må spørre Nina om. Men vi har definert tre enkle ord, svarer han uten å utdype mer.

Den tidligere fallskjermjegeren, som er en av Norges mest etterspurte næringslivscoacher, er gull verdt for Nina Solheim. Han har spesielt fokus på de daglige prestasjoner og å finne riktig modus.

Siden januar har han arbeidet intenst med å få Nina på vinnersporet.

- Jobben er gjort. Nina er på sporet, og der jeg ønsker at hun skal være på mange måter. Hun er veldig flink til å beholde roen. Hun har klart å trene bra. Men også opparbeidet seg mentalt overskudd. Hun er flink til å kople av og har fint overskudd til å takle det som skjer lørdag. Hun er i riktig modus, mener Bertrand larssen.

- Den største forskjellen nå og for fire år siden er at jeg greier å nyte dette litt mer i forkant. Jeg tør å slappe av. Og det er utrolig deilig, mener Nina.

- Hva skyldes det?

- Erfaring. Jeg stoler mer på meg selv, og stiler 110 prosent på det Erik sier til meg, sier hun.

Mental trening blir viktigere og viktigere i idrett. Norge har tre trenere i Kina som kun fokuserer på det som skjer i topplokket på utøverne.

I tillegg til Bertrand Larssen, er også Anne Marte Pensgård og Frank Abrahamsen med i støtteapparatet rundt OL-troppen.

- Jeg tror Norge på mange måter er i forkant på dette området. Olympiatoppen har vært flinke til å se verdien av slik trening.

Sparringspartner Robert Honningsdalsnes har fått føle på kroppen hva Nina Solheim er god for.

- Hun har aldri vært bedre. I hvert fall ikke så lenge jeg har trent sammen med henne. Vi hadde ei økt her i formiddag. Det er nesten flaut å si at gutt får juling av en jente. Men det er det som skjedde, sier Oslo-gutten, som selv er på landslaget i taekwondo.

Egypt i første

Ingen i det norske miljøet vil snakke om medaljer og resultatmål. Alt dreier seg om «å gå gode runder» som det heter på taekwondo-språket.

- Alle vil selvsagt komme til topps. Men det går jo ikke an. Målet er å gå gode runder, være fokusert på én kamp av gangen og være lynskarp hele tida, og se hvilke dører som åpner seg. Gjør jeg det er jeg fornøyd. Men det er klart jeg drømmer om å ta en medalje, sier Nina Solheim etter å ha forsøkt å avvæpne spørsmålet så best hun kan.

Noah Abd Rabo fra Egypt står på samme matte i første kamp. Dommeren blåser det hele i gang klokka 03.00 natt til lørdag. Kvartfinalen har start seks timer senere. Og for alle i Namsos som drømmer om gull og finale, så starter siste kamp klokka 14.00.

- Jeg merker presset lite granne. Men det er normalt med litt press. Det kommer like mye fra meg som ytre forhold. Men press er bra. Jeg blir bare sterkere av press. Nå gleder jeg meg virkelig, sier Nina Solheim.