Garanterer for suksess

Flatanger-ordfører Reidar Lindseth har litt av en oppgave når han stiller som foredragsholder på Venstres landskonferanse i helga. Han skal gi delegatene resepten på et valgkampopplegg som garanterer suksess.

HAR OPPSKRIFTEN: Flatanger-ordfører Reidar Lindseth (V) skal i ilden på Venstres landskonferanse i Oslo i helga, og gi partifellene oppskriften på suksess.  Foto: Bjørn Tore Ness

arkiv

FLATANGER: Under tittelen «Organisering og gjennomføring av valkampen som garanterar suksess» skal Lindseth i ilden foran et stort oppbud av Venstre-folk fra hele landet.

- Du lover såpass?

Lindseth vrir på seg. Og ler litt nervøst. Så kommer innrømmelsen:

- Én ting vil jeg ha sagt: Det er ikke jeg som har valgt overskriften. Den må Kjartan Almenning, sekretær i Venstre, ta på sin kappe, sier han.

- Hvorfor har han lagt lista så høyt?

- Det er vel fordi Flatanger er den kommunen i landet som fikk størst oppslutning om partiet ved siste valg. Venstre sikret seg 42,7 prosent av stemmene. Det er desidert høyest i landet. Ingen over, ingen ved siden, sier Lindseth.

Handler om ei sterk liste

- Men du skal dele resepten på suksess med partifellene. Hva sier du til dem?

- Jeg har laget meg ei oppskrift som jeg skal fortelle om. Den handler om synlighet, om å være tidlig på banen og lage ei sterk liste, å få til noe og å jobbe langsiktig, sier han.

Lindseth utdyper: I små kommuner - som Flatanger - er kommunevalget mer som et personvalg.

- Det er ikke 42,7 prosent ihuga venstrevelgere i Flatanger. Jeg vil tro vi ligger mer rundt ti prosent som vi gjør ved stortingsvalg.

- Er det din person som har fått så stor oppslutning?

Nå nøler han, tenker på hva han skal si. Kan fort komme skjevt ut her:

- Det er et vanskelig spørsmål, men i små kommuner er kommunevalget mer et personvalg. Det handler ikke om den ene på toppen, men ei sterk liste. Og ei sterk liste er en god blanding av kvinner og menn, en god blanding av offentlig ansatte og folk i det private næringsliv og det er geografisk spredning. Det er viktig å starte listearbeidet tidlig, sier han.

Må holde det man lover

Så kommer hans neste kjepphest. Man må stå for noe, kunne målbære det lokalt og i media.

- Men Venstre er jo kjent som et vingleparti?

- Nei, nei, nei. Jeg skal gi deg et eksempel på det motsatte, sier Lindseth:

- For sju år siden gikk vi til valg på at vi skulle bygge idrettshall dersom Venstre kom i posisjon. I 2003 ble jeg ordfører, i 2006 sto idrettshallen ferdig. Det er å stå for noe og få gjort det.

Også i 2007 ble det gitt løfter, om å få til mobildekning for de aller fleste i Flatanger.

- I fjor ble løftet innfridd - nesten. Det mangler noen få husstander som ikke har mobildekning ennå, men det skal vi ordne, lover ordføreren som maner til langsiktig arbeid.

Fra en til åtte seter

Selv er han et levende eksempel på at det nytter. I 1987 ble han innvalgt som Venstres eneste representant i kommunestyret. I 1991 kom partiet inn med to representanter, mens de ved siste valg, i 2007 fikk åtte av 17 plasser i kommunestyret.

- Valgkamp er etter min mening det du gjør gjennom fire år, ikke det du presterer på stand i august, sier Lindseth.

- Hva lover du foran kommunevalget om et år?

- I alle fall ikke vindmøller. Der er vi ikke enige, heller ikke i partiet, medgir ordføreren.

- Hva med deg. Tar du gjenvalg?

- Det kan vel godt hende, svarer Venstre-ordføreren med landets høyeste oppslutning i ryggen.