Drama med tradisjoner og tørr fisk

Barnas skreifestival i Heimbrygga og i Norveg ble usedvanlig hyggelig – takket være engasjerte skuespillere og ditto opplagte unger.

LEVENDE: Tjenestepikene Magda (Linn Ofstad, til venstre) og Maren (Nina Grindvik Sæternes) hadde usedvanlig godt tak på engasjerte og involverte unger under «Barnas skreifestival» oppe på Heimbrygga. Magda dramtiserte, mens Maren prekiverte tørrfisken... 

STIM: Selv om marsværet viste seg fra en temmelig kjølig side, var det ingen sure miner blant de mange unge deltakerne ved bryggarekka i Rørvik. 

arkiv

RØRVIK: Avdeling Kystmuseet Norveg i Museet Midt hadde virkelig lagt seg i selen for å imøtekomme og glede to store puljer med barnehagebarn fra både Nærøy og Vikna.

De to tjenestepikene Magda (Linn J. Ofstad) og Maren (Nina Grindvik Sæternes) var både forekommende, morsomme og vel forberedt i sine roller da det gjaldt å pense de åpenbart motiverte smårollingene inn på tradisjoner og kultur knyttet til tidligere tiders vinterfiske i Viknaværan.

Bomma, fiskeren og mus...

Oppe på loftet i Heimbrygga introduserte museumsarbeiderne ungene for kultur, ord og uttrykk som kanskje er i fare for å gå over i den dagligdagse glemmeboka om de ikke blir sådd inn overfor en ny generasjon ytternamdalinger.

Det handler om hvordan fiskere og familier rustet seg; hva de gjorde og hva de hadde med seg av mat, klær og forsyninger.

Og ikke minst hvordan utstyret ble ettersett og klargjort – her var det kanskje spesielt mange grep og knep som måtte gå i orden for at det, i beste fall, kunne bli en rik og god sesong.

En strek i regninga var musene (Birgitte Strand og Kristin Kjønsø) som kom og tok for seg av brødbakst og andre godsaker.

Godt preparerte unger

Maren og Magda gav levende beskrivelser av båter og bruk, mens de altså slet litt med å få ordnet forsyningene – og ikke minst introduserte de fiskeren Hjalmar (Sylvi Ulsund). Som naturlig nok først var rimelig skeptisk til å forholde seg til «kvinnfolk» før han skulle på havet.

Og for de voksne som var med på opplegget, var det en lyst å oppleve de vel oppkledde, og ikke minst veldig motiverte ungene.

Det var tydelig at barnehagene har gjort skikkelig bra forarbeid for å «selge inn» tradisjoner og gammel kultur overfor de små.

Og når alle komme i skikkelig god stemning i bryggelokalet som formelig oser av gammelt virke, så satt allsangen og ikke minst de artige, spontane kommentarene veldig løst.

Etter forestillinga i Heimbrygga bar det ut til litt servering i Norveg, før rogntog og annen moro for å understreke overfor Rørvik at Skreifestivalen er i gang.

...og så over til seniorene

På Norveg var det videre i går ettermiddag klart for innrykk av seniorene, som benket seg til tradisjonell «torskemølje» i regi av vertsskapet Rørvik musikkforening (RMF).

I dag torsdag blir det et lite hvileskjær i festivalen, med Skreipub som eneste innslag, før det lades til fredagens fyldige program.

Dagen starter med offisiell åpning av festivalen i Berggården, før det fortsetter med kunstutstilling, showet «Dire Straits Night» og det historiske vandreteateret «Rørvik...den første lille by på en øy...»