Fersk fisk og salt – tunger og unger

Folket ved regionens fiskemottak Rørvik Fisk AS hadde virkelig lagt seg i selen for at ungene på studietur skulle få læring – og næring...

TUNGA: Mariam Pettersen er av ekte fiskehandlerslekt i Vikna, og hun vet også å svinge kniven effektivt når torskehodet er tredd på spikeren. De berømte tungene er en delikatesse, som særlig ungdommen rundt mottakene har kunnet tjene noen gode kroner på i løpet av vintersesongen. I går var et 70-talls unger fra barnehager i Vikna og Nærøy på besøk i anlegget til Rørvik Fisk AS. 

STORMFUGL: Det blåste storm over Vikna tirsdag, og det var det godt å være i ly på kaia til «Nordanlegget» hos Rørvik Fisk. Og få båter var ute på havet. 

1 UTVALG: Ikke bare skrei og torsk som kommer til mottaket; her ser Milly Louise Øvereng, Anna Valan, Stine Marie Olsen og Vilde Øien Wahl på en rikt utvalg av havets fiskeslag 

GODIS: Varme fiskekaker er en skikkelig godbit. Det mener Jonas Aleksander Bakken (til venstre), Iver Olsen, Delwan Bekhir, Liv Westvik og Raven Behir som alle koste seg godt i går. 

arkiv

RØRVIK: Oppkjøring mot Skreifestivalen 2013 neste helg er godt i gang. En av de faste og populære begivenhetene er når de eldste ungene i distriktets barnehager skal på «studietur» til et mottak.

Det for å se hvordan det ligger an med sesongens råvarer. Først og fremst den langvegsfarende skreien, men også flott kysttorsk som er like moden og g(r)yteklar.

Rekorddeltakelse denne gang

– Aldri før har det vært flere deltakere på den faste studieturen; det som ei oppkjøring til Barnas Skreifestival torsdag 14. mars.

Det sier prosjektleder Anne Grethe Walaunet, som sammen med de ansvarlige ved mottaket til Rørvik Fisk AS, gledet seg over innrykket ved «Nordanlegget».

Kommer jo ikke fra disken...

Hele 70 barn fra avdelinger i både Nærøy og Vikna fant vegen til største mottaket i Namdalen, og med på den ferden var også 15 voksne. Rørvik Fisk var ansvarlig for opplegget, og bedrift og medarbeidere gjorde sitt til for at ungene skulle få utbytte.

Blant disse førskolelærer Bodil Arnøy fra Heimen barnehage. Mellom kulingkast, tungeskjæring og ivrig smaking av ferske fiskekaker, sørget hun for å sikre bilder til barnehagens minnebok.

– Meget spennende og bra. For de som måtte lure, så kommer ikke fisken fra frysedisken eller en boks heime, men fra havet og til dette mottaket. Det er fint og lærerikt for de yngste å erfare, smiler Arnøy.

Sammen med ungene fikk de voksne i barnehagene se hvordan det flotte råstoffet blir ivaretatt og konservert ved et mottak.

Torskeunger og rare arter

Videre er det gjerne noen yngre krefter som sørger for å skjære tunger; en delikatesse som mange simpelten bare elsker...

Og ikke minst kommer det inn et rikt spekter ulike arter til mottaket. Alt fra små haier (hå), til gamle kjenninger som kveite, uer, sei og brosme.

Mange av disse artene var i går å skue – etter at folket ved mottaket hadde ordnet til et godt utvalg. De siste dagene har det vært skikkelig ufyselig med sterk vind og dårlige forhold på havet.

Likevel kommer enkelte fangster inn – hovedsakelig grunnet at det er seget en del fisk opp i de mer skjermede råsene i Vikna.

– Moro å se hvor interesserte ungene er i dette, fortsetter Bodil Arnøy på vegne av de «store».

– Om få har en mor eller far som er fisker, så er det mange med besteforeldre eller andre nære slektninger som henter sitt utkomme fra havet. Både for dem, og alle andre, er det interessant å se hvordan fisken kommer inn og blir behandlet, smiler Arnøy.

Masse salt – og spenning

Fiskekjøper Øyvind Pettersen syntes det var moro med besøk. Bare en liten del av prima torsk og skrei som nå blir landet i Vikna omsettes som fersk vare, så godt som alt råstoff går til salting. Rørvik Fisk har bygget godt omdømme for kvalitet på tradisjonsvaren som primært går til fiskeelskere i Portugal og Spania.

– Årets sesong startet med et smell, og i løpet av mine 20 år har det ikke være så mye fisk de to siste ukene i februar. Nå har været satt en stopper for mye, og det blir interessant å se hvordan fangstene tegner når været roer seg. Og videre; til høsten vil mye avgjøres når rekordstore saltfiskkvantum er på markedet. Per i dag vet vi kjøpere ikke hvordan det bildet vil befeste seg, sier Øyvind Pettersen.