Får du sånn skolemat?

Snåsa har fått til det mange andre kommuner ikke har greid. De serverer skolelunsj til elevene hver eneste dag.

LUNSJ HVER DAG: Skoleelevene ved Snåsa skole får lunsj hver dag. Her er blant andre Ole Kristian Johansen og Sissel Dyrstad i ferd med å grille koteletter og grillspyd til elevene. 

arkiv

SNÅSA: Det har de gjort helt siden den nye sentralskolen åpnet etter juleferien i år.

I dag får elevene to brødmåltid, to varme måltider og ett måltid med salat hver uke. For det betaler foreldrene 100 kroner per måned for første barn, og 50 kroner per måned for barn nummer to.

Tidligere denne uka slo de på stortromma og inviterte elevene på grillmat i solskinnet.

– I skolelunsjen skal det være fokus på sunn mat, men samtidig med lokal og kulturell forankring, sier SV-politiker Ola Kristian Johansen, som i sin tid tok initiativet til å få i gang skolematordninga.

Foreløpig et prøveprosjekt

I vinter er ordninga et prøve­prosjekt, men Johansen har store forhåpninger til at den skal bli varig. Spesielt etter som politikerne for lengst har sagt ja til å ruste opp kjøkkenet ved skolen for rundt 200.000 kroner i sommer.

– Erfaringa er veldig god. Dette er noe elevene setter pris på, og jeg tror også at foreldrene gjør det. Nå kan de være sikre på at elevene spiser mat i løpet av skoledagen, sier Johansen, og legger til at også lærerne ved skolen har merket at elevene blir mer opplagte og gladere på slutten av skoledagen.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er god omdømmebygging. Det er med på å løfte fram skolen vår. Jeg synes det er godt å komme på skolen og se at ungene koser seg med maten, sier Johansen.

Mange medspillere

SV-politikeren legger ikke skjul på at det er flere medspillere som har gjort det mulig for Snåsa skole å tilby lunsj hver dag. For det første er det penger fra fylkeskommunen og Gjensidigestiftelsen, i tillegg til at kommunen la 200.000 kroner på bordet.

– Flere har også bidratt. Viltnemnda med en elg, som elevene har vært med på å partere, og saniteten har gitt 25.000 kroner som skal gå til innkjøp av ei eltemaskin, sier Johansen.

Han mener budsjettet for ei slik ordning vil ligge på mellom 200.000 og 500.000 kroner, alt etter hvor høy foreldrebetalinga er.

– Vi har foreløpig ikke regnet på dette, men det kan godt hende at vi må øke egenbetalinga litt i forhold til dagens hundrelapp. Men vi må finne balansepunktet her, så ingen blir ekskludert på grunn av prisen, sier Johansen, som regner med at det vil diskusjon rundt dette når kommunestyret skal ta stilling til skolelunsj for neste skoleår.

– Jeg tror vi har funnet en modell som er god, og jeg vil gi stor ros til Lisbeth Brønstad som virke­lig har stått på for å få dette til å fungere, sier Johansen.