Søstrene Grande med kakerlakksuksess

Først kom boka, så tegnefilmen. Nå har Martine og Ragne Grande fra Lierne fått 370.000 for å lage teater av «Kakerlakken med den stygge frakken».

GLADE SØSTRE: Martine (til venstre) og Ragne Grande gleder seg til å lage teater sammen. 

TIL TEATERSCENEN: Kakerlakken og de andre karakterene i boka til Martine Grande har tidligere kommet til live i tegnefilm. Nå blir de også å se på teaterscenen. Søstrene Martine og skuespiller Ragne Grande har fått 370.000 i midler til å produsere animasjonsteateret «Kakerlakken med den stygge frakken», som handler om depresjon. Stykket vil etter planen få premiere høsten 2015. SKISSE: MARTINE GRANDE 

arkiv

Namsos: Søstrene fikk gladbeskjeden for ei uke siden. Fra Extrastiftelsen, gjennom Rådet for psykisk helse, mottok de 370.000 kroner til utvikling og produksjon av animasjonsteateret «Kakerlakken med den stygge frakken».

– Vi ble utrolig glade og paffe. Dette betyr at vi kan sette i gang med prosjektet, noe som blir veldig spennende, sier storesøster Martine Grande.

Handler om depresjon

Søstrene fra Lierne jobber sammen i Grande Produksjon AS. Ragne (23) er for tida bosatt i Oslo, hvor hun tar skuespillerfag ved Teaterhøgskolen i Oslo, mens Martine (28) bor og jobber med animasjon og illustrasjon på heltid i Volda.

«Kakerlakken med den stygge frakken» er historien om det lille kakerlakk-barnet Kakerlakken, som lider av høst- og vinterdepresjon.

– Temaet depresjon er kanskje et av vårt samfunns siste tabuer, spesielt når det gjelder barn og depresjon. Likevel blir stadig flere barn og unge rammet av denne formen for sykdom, enten selv eller gjennom venner og familie. Gjennom «Kakerlakken med den stygge frakken» håper vi på å bidra til å gjøre dette temaet enklere å snakke om, og lettere for de små å forstå, sier Martine.

Teater med animert univers

Teaterproduksjonen blir en videreutvikling av animasjonsfilmen med samme navn, som er blitt vist på både NRK og på filmfestivalen i Haugesund. Historien er også utgitt som bok. Martine, som hadde ideen til prosjektet, ble belønnet med Fylkeskommunens kulturstipend tidligere i høst.

– Vi synes historien er god, og det er artig å kunne arbeide med den på flere plattformer. Animasjonsteater er til nå en lite benyttet form. Vi ønsker å lage en forestilling der skuespilleren spiller mot animerte karakterer i et animert univers, sier hun.

Skuespiller Ragne, som også hadde stemmen i tegnefilmen, er tiltenkt hovedrollen som kakerlakken. Søstrene starter prøveperioden sommeren 2014, og har etter planen premiere i løpet av høsten 2015.

– Vi har ikke bestemt oss for hvor vi skal sette opp ennå, men vi håper å ta med forestillinga ut på «vegen». Selvsagt står Namdalen høyt opp på ønskelista, sier Martine Grande.