Julefeiring på Bjørnøya

Bjarne Ringstad Olsen (36) fra Rørvik arbeider på Bjørnøya. Julekvelden feirer han sammen med de åtte andre øyboerne.

GOD JUL!: Sittende ved juletreet på Bjørnøya sender Bjarne Ringstad Olsen en julehilsen heim til Namdalen.  Foto: Privat

SVALBARDS ELDSTE: Hammerfesthuset (foran) er Svalbards eldste bygning. Selv om vinden blåser sterkt hele året, har det stått på Bjørnøya helt siden 1822. Bak er Tobisenhuset.  Foto: Privat

arkiv

BJØRNØYA: - Tradisjon tro spiste vi julegrøt i Hammerfesthuset, det eldste huset på hele Svalbard. Det ble oppført som fangsthytte i 1822, forteller Olsen.

Til kvelds blir det julemiddag med mer moderne rammer inne på Bjørnøya meteorologiske stasjon.

Mørkt og øde

Omtrent midt i mellom Hammerfest og Spitsbergen ligger Bjørnøya, den sørligste av Svalbard-øyene. Hit kom Olsen 6. desember, og skal jobbe som tekniker ved meteorologstasjonen fram til juni.

Ingen av de ni som nå bor på øya er fastboende. Bjørnøya ligger øde til langt der oppe i nord, men etter to og en halv uker stortrives Olsen.

- Det er eksotisk, mener han.

- God jul!

Noe av det Olsen håper å finne på Bjørnøya er «den ultimate roen». Med liten kontakt med omverdenen, mener han at han har funnet den her. Uten mobildekning og med treg internettforbindelse, er det få forstyrrelser.

- Jeg kan ringe hjem og si at jeg har det bra. Det er det eneste jeg har behov for, sier han.

Og på julaften har han en melding fra øya der sola har tatt vinterferie fram til 8. februar:

- God jul til alle namdalinger fra Ishavet!