Nyter livet på eksotiske Bjørnøya

I vinden og mørket på Bjørnøya har viknaværingen Bjarne Ringstad Olsen (36) funnet det eksotiske stedet han har lett etter siden han var liten.

ISOLERT: ? Her har jeg funnet den ultimate roen, forteller Bjarne Ringstad Olsen fra Rørvik. Han skal være på Bjørnøya til juni 2014 og angrer ikke et sekund på at han dro. FOTO: PRIVAT 

arkiv

BJØRNØYA: – Det er fint her. Det blåser stiv kuling, forteller Olsen.

6. desember ankom han Bjørnøya. Den sørligste av Svalbard-øyene ligger omtrent midt imellom Spitsbergen og Nordkapp.

En av ni øyboere

Det tok 25 timer med kystvakta fra Finnmark til Bjørnøya.

– Turen gikk veldig kjapt. Hadde det blitt dårlig vær kunne vi ha blitt værende ute på sjøen i mange dager, forteller 36-åringen fra Rørvik.

Med på turen var bangsundingen Kenneth Saur. Han hoppet imidlertid ikke av på Bjørnøya, men fortsatte til øya Hopen, like ved Spitsbergen. Der skal han være kokk i et halvt år sammen med tre andre på meteorologstasjonen på øya.

Olsen jobber på meteorologstasjonen på Bjørnøya sammen med åtte andre. Selv deler han teknikerjobben med en elektriker, og tar seg av datautstyr, teknisk måleutstyr og kommunikasjonsutstyr. Sterkstrøm får den andre teknikeren ha helt for seg selv.

– Når jeg er heime jobber jeg i NRK på Tyholt i Trondheim, hvor jeg er systemadministrator. Jeg har fått permisjon til å dra hit til Bjørnøya, forteller Olsen.

– Mitt Australia

Han blir værende på den ensomme øya i Ishavet fram til juni. Da må han dra heim igjen.

– Vi får ikke være her lenger enn et halvt år av gangen. Jeg må tilbake til fastlandet igjen, antakeligvis fordi jeg må undersøkes for hvordan jeg har det.

Det er trygt å være på Bjørnøya. Mange tror det er en «tullete ekspedisjon» Olsen er på, men ifølge ham selv er den største faren at de to kokkene på øya lager så god mat at øyboerne spiser for mye. Men å være isolert på en øy i et halvt år kan by på ei mental påkjenning.

– Det er ikke bare å dra heim hvis du mistrives. Du kan heller ikke bare gå på butikken hvis det er noe du trenger. Alle forsyninger kommer med kystvakta. Begynner du å mistrives her, kan du nok få problemer, sier Olsen.

Men det er nettopp dette han har lengtet etter. Søsteren hans, Lena Ringstad Olsen, har vært her tidligere, og fortalte sin bror om hva som ventet ham. Etter tre uker på øya stortrives han.

– Da jeg var liten så jeg på Australia som noe veldig eksotisk som jeg ville besøke. Jeg hadde en dragning dit – mot det ukjente. Med årene har imidlertid «alle» vært i Australia, og derfor er det ikke like spennende som da jeg var fire. Nå har Bjørnøya blitt mitt Australia.

Har funnet den ultimate roen

Olsen har et poeng. Bjørnøya er selvsagt langt mer uberørt enn turistmagneten Australia. På den vesle øya i Ishavet trives han i samværet med sine åtte andre øyboere, samtidig som han kan trekke seg tilbake og være for seg selv hvis han ønsker det.

– Det er en kombinasjon av å være ekstremt isolert og å ha det ekstremt sosialt, forteller han.

Og Olsen har funnet det han håpet å finne på Bjørnøya.

– Jeg er på utkikk etter den ultimate roen, og den tror jeg at jeg har funnet her.

– Hva mener du med «den ultimate roen»?

– I Trondheim er det alltid noe jeg bør gjøre. Jeg har alltid dårlig samvittighet. Det er bestandig noe som ulmer i bakhodet. Her kan jeg ikke ha det. Det er ingenting jeg får gjort på fastlandet uansett.

Mobildekninga er ikke-eksisterende og internettilgangen er begrenset.

– Jeg føler ingen sterke kommunikasjonsbehov. Så lenge jeg kan ringe heim til folk heime og si at jeg har det bra, så holder det.

Bjørnøya nakenbaderforening

Temperaturen ligger som regel like under 0 grader. På bakken er det bare stein og is, og det blåser som regel.

– Det går ikke an å bevege seg utendørs uten isbrodder. Vi har også fått utdelt termodresser og skikkelige vintersko. Vi er godt utstyrt, forteller Olsen.

En av oppgavene på meteorologstasjonen er å måle temperaturen i vannet. Eller «badetemperaturen» som Olsen og co. kaller det.

– Du blir medlem av Bjørnøya nakenbaderforening ved å bade her. Jeg må igjennom det, men ikke riktig ennå, sier Olsen og ler.

Badetemperaturen ligger nemlig nede på rundt 1 minusgrad.

– På diplomet står det hva temperaturen var da du badet. Det er jo kult hvis den er på minussida, men jeg vet ikke om det er kult nok. Samtidig er det ikke så stor forskjell på minus 1 og pluss 1, sier Olsen.

– Fantastisk nordlys

Nå er det veldig mørkt på Bjørnøya. Det er natt helt fram til månedsskiftet januar-februar. Olsen tar sikte på å ta kjentmannsmerket på øya ved å besøke fem hytter og en hytteruin. Han skal også bli en «tindebestiger» etter å ha besteget sju fjelltopper på øya. Den høyeste er Urd som rager 535 meter over havnivået.

Men først må sola komme tilbake.

– 8. februar er den første soldagen. Jeg gleder meg veldig. Det er vanskelig med mørketida. Det er vanskelig å vite hva klokka er. Vi prøver å holde en normal døgnrytme ved å regulere lysene inne i huset, men det er vanskelig, forteller Olsen.

Men mørket har også sin sjarm.

– Nordlyset her er helt fantastisk. Det overgår selv det jeg har sett i Finnmark tidligere.

Han har også vandret i månelys, og har latt seg fascinere av øya som først ble oppdaget i 1596.

– Det er spektakulært som bare f!