Høy status gir sossesport?

Petter Northug har gjort det så kult å være langrennsløper at det kan være en fare for sporten, mener Sandra Lyngstad fra Namdalseid.

KULT: Sandra Lyngstad er trener for flere av Norges beste juniorløpere på NTG Lillehammer. Eidbyggen ser en fare i at økt status kan gjøre langrenn til en «sossesport». 

arkiv

LILLEHAMMER: – Langrenn har blitt superpopulært. Det er selvsagt artig, men når statusen blir så høy som den er nå, så brukes det enda mer penger for å hevde seg.

Jeg ser rett og slett faren i at det blir en sossesport. Et stempel som alpint hadde tidligere, men som jeg nå ser også gjør seg gjeldende i langrenn, sier Lyngstad.

Vi treffer henne på OL-stadion på Lillehammer. Rundt henne vrimler det av håpefulle juniorløpere som går på Norsk Toppidretts Gymnas (NTG) på Lillehammer, der Lyngstad jobber som skilærer.

Blant jentene hun trener finner vi to bla søstre Weng, som regnes som Norges største skitalenter på juniorsiden.

NTG Lillehammer har også mange andre utøvere som er helt i norgestoppen som junior, noe som også betyr at de er nært opp i verdenstoppen.

Hun ser ei klar endring i omdømmet rundt langrennsløperne.

– Før ble du sett på som litt sær hvis du satset på langrenn. Nå gir det derimot status å være langrennsløper.

Hun har ei klar formening om hvorfor det er blitt sånn.

– Den forklaringa heter Petter Northug. Uten tvil. Han har gjort det kult å være langrennsløper.

Men Lyngstad mener populariteten har sin bakside.

– Det krever stadig mer for å hevde seg, og det blir utstyrsjag. Det er ikke bra i yngre klasser, sier Lyngstad, som har en sentral posisjon i prosjektet «Ung i sporet» i Skiforbundet.

– Vi diskuterer dette mye, men det er vanskelig å stoppe utviklinga. Du kan liksom ikke nekte noen å kjøpe skiutstyr.