Her går Irlands nye OL-håp

Her blir Thomas Hjalmar Westgård historisk, som første løper fra Leka som noen gang går et ski-NM for senior. Men unggutten sikter høyere; mot OL-deltakelse for Irland.

IRLAND NESTE: Thomas Hjalmar Westgård undervegs på sin første etappe i NM-stafetten i går. Junioren fra Leka satser på å bli irsk statsborger, og få konkurrere i VM og OL. 

arkiv

LILLEHAMMER: – Det har vært målet mitt siden jeg begynte å gå på ski. Det var faktisk en av grunnene til at jeg bestemte meg for å flytte til Steinkjer for å satse langrenn, smiler han etter å ha gjennomført første etappe for Steinkjer skiklubb på gårsdagens NM-stafett på Lillehammer.

Historisk

Med den deltakelsen ble han historisk. For etter det vi har brakt på det rene, var det første gang noen fra Leka stilte i et seniormesterskap i langrenn.

– Ja, jeg er nok den første. Har ikke hørt om noen andre, sier han.

Enda mer historisk kan han bli i årene som kommer. For Westgård har startet en prosess han håper skal gi ham muligheten til å konkurrere for Irland i framtidas internasjonale skimesterskap.

– Mamma er fra Irland, og selv om hun har bodd 25 år i Norge har hun sitt irske statsborgerskap. Derfor kan også jeg søke om å få det samme.

Reglene er slik at du kan ha to statsborgerskap, og derfor kan Westgård fortsette å konkurrere for sin norske klubb, men representere Irland i for eksempel VM og OL. Og deltakelse der er et klart mål for junioren.

– Uten tvil. Neste år er det junior-VM, og etter hvert U23.

– Hovedmål?

– I første omgang er det det, men jeg har jo lyst til å være med også i de virkelige store mesterskapene.

– OL og VM for senior?

– Ja, jeg ønsker jo det. Det har som sagt vært i tankene mine lenge. Det var en motivasjon da jeg flyttet til Steinkjer, og motivasjonen for å satse er ikke mindre nå, sier han.

Bør klare det

Fredag ble Andrew Musgrave vinner av sprinten under mesterskapet på Lillehammer, men siden han er skotsk statsborger ble han ikke norgesmester. Så Westgård er ikke første gode løper som tar denne varianten.

– Og om han går seg inn på det irske laget?

– I siste mesterskap hadde Irland to deltakere. I prologen på sprinten ble de ca. ett minutt bak. Jo, det bør være en god mulighet til å gå seg inn på det laget, sier han og ler.

I går hadde han første etappe for Steinkjer. En morsom – og slitsom – oppgave, for unggutten.

– Det var veldig «kavåt» i starten. Mange i feltet, og det ble etter hvert gått fort. Jeg ble veldig sliten, men likevel synes jeg at jeg klarte meg bra, sier han, som fra startnummer helt bak i feltet, som nummer 115, forserte seg fram i feltet og vekslet som 54. mann. Til slutt endte laget på 62. plass.