Erna lover å hjelpe

Statsminister Erna Solberg takket redningsmannskaper og lovet hjelp til kriserammede Flatanger da hun besøkte Hasvåg i går.

TAKKES: Redningsmannskapene ble behørig takket av statsministeren. Fra venstre: Frank Robert Estensen, Pål Hågensen, Remy Rasmussen, Yngve Sivertsen og Jan Ove Holand. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

LES ALT OM STORBRANNEN HER

HASVÅG: – Dere er fra det kommunale brannvesenet, og har andre jobber i det sivile? Hva gjør dere? spurte en interessert statsminister da hun møtte representanter fra Flatanger brannvesen i går.

– Og har dere følt dere kvalifisert for å takle en brann av denne størrelsen? fyrte hun løs.

Karene nikker. Jo, det har gått greit det. Brannen var nok i største laget, men...

Det har gått bra, tross alt

– Depotstyrkene på Hasvåg ble først og fremst brukt til evakuering av folket. Omfanget tatt i betraktning, har det gått bra. Den verst tenkelige situasjon ville vært om dette hadde skjedd om natta, sier de alvorlig.

Statsministeren nikker. Hun forstår. Det lykkelige i denne situasjonen er at folk berget livet.

– Dere har holdt det gående i ei uke. Mange har mistet mye, men jeg møter et folk som er ved forholdsvis godt mot, nikker Solberg anerkjennende.

– Vi skal huske det midt i det vonde, at ingen menneskeliv har gått tapt, verken her i Flatanger, i Lærdal eller på Frøya, sier statsministeren, som var overrasket over omfanget av brannen.

– Det lukter brent fortsatt, sier hun og legger til at situasjonen må ha vært utrolig uoversiktlig for redningsmannskapene og de som skulle lede dem.

– Men det virker som om tingene fungerer når alarmen går, bemerker hun.

Lover å hjelpe kommunen

Statsministeren kom til Flatanger uten pengesekken i går, men lovet likevel hjelp til å dekke ekstrautgifter med en stor redningsaksjon.

– Og vi vil hjelpe til med gjenoppbygging og infrastruktur. Det finnes ordninger. Fra regjeringens side skal vi bistå Flatanger, lover Solberg.

Glad for å få hjelp

Det var Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås glad for å høre:

– Vi må sette oss ned og konkretisere hvilke behov vi har og spille dem inn til regjeringa. Statsministeren har sagt hun skal ta regninga for den store redningsaksjonen, det er jeg glad for og slik må det være, sier han,

Debatten omkring nedlegging av 110-sentralene er aktualisert med de tre store brannene som har herjet landet de siste ukene. Om den lokale beredskapen har statsministeren dette å si:

– Vi skal ikke undervurdere den lokale tilstedeværelsen, det lokale brannvesens rolle i startfasen. Det er de som rykker inn før de profesjonelle aktørene kommer til stedet. Den lokale beredskapen er viktig. De vet hvor folk bor, og har lokal kunnskap om topografi. Vi kan ikke profesjonalisere oss vekk fra det, sier Solberg, som lover å bringe disse argumentene videre inn til DSB og deres arbeid med sentralisering av 110-sentralene.

– Det er viktig å lære av de hendelsene vi har hatt i Norge nå, og i utgangspunktet skal vi ikke bygge ned den lokale beredskapen, sier statsminister Erna Solberg.