– De er helter

Sparebank 1 Midt-Norge tok med seg 30.000 kroner til Flatanger for å hedre brannvesenets innsats under storbrannen i forrige uke.

HEDRET BRANNHELTENE: Utrykningsleder Marius Olsen (foran til venstre) ble overrakt sjekken på 30.000 kroner fra finansrådgiver Ann Helen Tisløv og banksjef Ole Anders Olsen i Sparebank 1 Midt-Norge. Bak fra venstre: Narve Iversen, Remi Rasmussen, Frank Estensen, Ken Sverre Høstland, Tor Roald Lyngseth, Hans Petter Haukø, Mikael L. Haagensen, Halvor Trefjord, Frode Dølvik, Pål Haagensen, Jon Inge Opland, Jan Ove Holand og Yngve Sivertsen. 

arkiv

LAUVSNES: – Jeg er veldig imponert over jobben som ble gjort, sier banksjef Ole Anders Olsen til de oppmøtte på brannstasjonen på Lauvsnes torsdag kveld.

– Når en hører om at bygninger som hadde flammer oppover veggene ble berget, er det helt fantastisk. Dere beviser at det går an å bo i utkanten, og likevel føle seg trygg, fortsetter han.

Mange sterke historier

Det er 16 personer i brannvesenet på Lauvsnes, alle ansatt i 1,25-prosentstillinger. Tolv av dem var med på den første utrykningen til brannen.

– Vi sto i 15 timer fra vi rykket ut til vi ble avløst, forteller utrykningsleder Marius Olsen.

Både Olsen og andre sitter igjen med sterke historier etter den intense kampen mot flammene.

– Brannen var som en motor som kom turende, sier utrykningslederen.

Og han er klar på at flammene var ustoppelige.

– Hadde vi hatt 1.000 brannbiler, ville vi hatt 1.000 oppbrente brannbiler.

Betaler ut rundt 15 millioner

– Jeg blir helt rørt av å høre på dere, sier finansrådgiver Ann Helen Tisløv i Sparebank 1.

– De er helter. De har ikke så store ressurser, men de viser at med mye ståpåvilje kan man stoppe en storbrann, sier Ole Anders Olsen.

Han er klar på at det viktigste var at ingen liv gikk tapt, og at brannvesenet sørget for at mange fortsatt har heimen sin og alle minnene knyttet til den. Samtidig er det selvsagt økonomisk gledelig for Sparebank 1 at ikke flere av deres kunder mistet sine heimer.

– Halvparten av bygningene står igjen, og det er store verdier det er snakk om, sier Olsen.

Sparebank 1 har mellom 10 og 15 berørte kunder, og samlet mottar disse forsikringsutbetalinger på rundt 15 millioner kroner. Uten brannvesenets innsats, kunne dette tallet vært betydelig høyere.

Penger til nytt utstyr

Slik sett er jobben brannvesenet gjorde verdt langt mer enn 30.000 kroner for Sparebank 1. Derfor understreker Olsen at dette er en symbolsk sum.

For brannvesenet kommer imidlertid sjekk godt med.

– Vi er en liten kommune, og det gjør det vanskelig for oss å kjempe om midlene. Mange har for eksempel samboere som jobber på aldersheimen som også ønsker en del av de samme midlene, forteller utrykningsleder Olsen.

Han er derfor fornøyd med at sjekken på 30.000 kroner er øremerket brannvesenet. Og nå skal nytt utstyr kjøpes inn.

– For 30.000 kroner kan vi kjøpe en røykventilasjonsvifte som gjør at vi kan gå inn i et brennende hus og fortsatt ha sikt. Eller så er nok 30.000 nok til full bekledning for fire eller fem, forteller Olsen.