– Det var helt uvirkelig

Familien Berg ble lørdag møtt av et helt spesielt syn da de var på båttur mellom Otterøya og Sør-Gjæslingan. Her ble de omringet av en flokk på rundt 40 lekelystne delfiner.

UNIKT: Båtturen til Mina Christin Berg, Willy Berg, Joakim Broteng og Markus Berg Nevermo ble et minne for livet da en flokk på rundt 40 delfiner omringet båten mellom Otterøya og Sør-Gjæslingan. Tore Haug ved havforskningsinstituttet i Tromsø mener dette mest sannsynlig dreier seg om delfinarten kvitnos. FOTO: NINA CHRISTIN BERG 

arkiv

OTTERØYA: Namsosingene Nina Christin Berg hadde, med faren Willy Berg og hennes to sønner, Joakim Broteng (30) og Markus Berg Nevermo (13), lørdag tatt seg en tur på sjøen fra hytta deres på Selnes.

– Vii møtte noen båtfolk som fortalte at de hadde sett delfiner. Først trodde vi ikke på dem, forteller Nina Christin Berg, som bor i Trondheim.

Lekte seg ved båten

Men da de like etter var midtpunktet for delfinfesten, var tvilen borte.

– Vi kjørte båten inn blant flokken på rundt 40 delfiner. Vi ble helt fortumlet. Delfinene svømte både ved siden av og under båten. De synkronsvømte, hoppet og lekte uten å vise tegn til redsel, beskriver Berg.

På det nærmeste var delfinene ikke lenger unna båten enn en knapp halvmeter.

– Det var et kjempespesielt møte, som pågikk i ca. tre kvarter før vi bestemte oss for å forlate flokken. Jeg, og faren min, har vært mye på sjøen, men vi har aldri opplevd noe slikt før. Det var helt uvirkelig, sier Nina Christin Berg oppspilt.

– Kan være kvitnos

Tore Haug ved havforskningsinstituttet i Tromsø kan bekrefte at det var delfiner denne båtfamilien så. Hvilken type, er han imidlertid usikker på etter å ha tatt en titt på bildene som Berg tok av det uvanlige møtet.

– Det kan være kvitnos. Det er den vanligste delfinarten i våre farvann fra Stad og nordover. Lenger sør er det kvitskjeving som dominerer. De to delfinartene er svært like i kroppsform. For sikker identifisering, må man kunne se fargetegningene, opplyser Haug.