Holmen på holmen for å gjøre Hauge

«Trua og Saltet» er ti år og nå er Hallvard Holmen på «holmin» for å gestalte selveste Hans Nielsen Hauge. Noe velfjordingen kjenner på at han liker...

HALLVARD NY PÅ HOLMEN, DORET på TIENDE året: Mens skuespiller Hallvard Holmen er ny på Vikna i rollen som Hans Nielsen Hauge (her i samtale med jubileumsregissør Paul-Ottar Haga) er det Aud Kristine Horseng i front som er den virkelige veteranen og tradisjonsbæreren i friluftsspelet. Gjennom samfulle ti oppsetninger på like mange år har hun båret fram sitt uekte barn gjennom storm og stille. 

Frodig FELLESSKAP: Blant årets endringer er at et par sauer og ditto høns er med i oppsetninga. 

KLARE GREP: Regissør Haga legger vekt på deltakelse fra de yngste, samt salt konflikten. 

arkiv

GARSTAD: – Slekta mi kommer fra Sør-Gjæslingan og det var i stor grad nød som drev dem et stykke nordover på Helgelandskysten. Derfor er det stort for meg å ha en rolle med røtter tilbake til 1800-tallet den gang da kystens folk virkelig kjempet for livet og tilværelsen, smiler skuespilleren. For den jevne namdaling er han mest kjent for karakteren Roy i NRKs store dramasuksess «Himmelblå». Og fra heimplassen Velfjorden, via Ylvingen like nord for Brønnøysund og ned til frodige Garstad på Vikna er det ikke store trianglet.

Slik opplever Hallvard Holmen at mye av stemning og rytme i «Trua og Saltet» rører ham.

– Jeg var faktisk ikke kjent med dette friluftsspelet før årets regissør Paul-Ottar Haga noen måneder tilbake dro fram manuset og sa «det herre e' nokka ferr dæ, Hallvard...» Og det stemmer på en prikk, ler nordlendingen som synes forfatter Torvald Sund har truffet godt med fortelling og drama.

– Det er kjempebra å oppleve entusiasme og samarbeid med lokale krefter. Her på Garstad imponerer særlig alle de unge aktørene som er med, sier Holmen.

Saltkonflikt og de unge

Og nettopp å gjøre framtoning og roller til de aller yngste er noe som regissør Haga jobber iherdig med fram mot premieren fredag denne uka.

– I lag med koreograf Jonas Digerud ønsker jeg både å skape mer liv i bestemte scener, samt at ungene kommer til sin rett i det som for publikum skal oppleves som mer atskilte musikalske nummer, sier Paul-Ottar Haga.

– Det andre hovedgrepet fra min side er i større grad å vektlegge saltkonflikten. Blokaden fra den engelske siden var i realiteten en alvorlig trussel mot kystbefolkninga tidlig på 1800-tallet. Uten salt til å konservere den umåtelig viktige silda, ville det kort og godt ende i næringssvikt og død, sier årets regissør på Garstad.

En forventningsfull Doret

Også i år, altså for tiende året på rad, vil Aud Kristine Horseng være i den helt sentrale rollen som Doret; kvinnen som ønsker å bringe sitt uekte barn fram for presten til dåpen. I tillegg har Horseng også en sentral rolle med bære fram det store dugnadsløftet på Mellom-Vikna.

– Det er mange som skal ha honnør for at de trofast stiller opp for «Trua og Saltet». Det er også flere som har vært med gjennom alle år, og i løpet av den kommende spelhelga akter vi å trekke fram flere av de gode gjengangerne i lyset, smiler en forventningsfull Aud Kristine Horseng.