Har ikke spart på noe

Espen Geving Pedersen og Kristin Berre Ørjasæter overlot ingenting til tilfeldighetene da de skulle bygge drømmeboligen.

TERNINGKAST SEKS: Familien Geving Ørjasæter har bygget sitt drømmehus i Namsos. Fra venstre: Tale Geving Ørjasæter (9 år), Heine (6), Hedda (åtte måneder), Kristin Berre Ørjasæter, Ask (4) og Espen Geving Pedersen. ?Alle FOTO: BJØRN TORE NESS 

STORT: Huset til paret er på 250 kvadratmeter, 60 kvadratmeter større enn den opprinnelige hustypen. 

STEINBRUA: Det kostbare steinarbeidet i oppkjørselen gir huset et eksklusivt preg. 

STILRENT: Familien på seks har to lekre bad i villaen i Høkneslia. 

ITALIENSK DESIGN: Greg Foscarini-lamper henger over kjøkkenøya. 

LYST: Hele huset er gjennomgående lyst, takket være store vindusflater til den vestvendte fasaden. Bildetekst?Bildetekst?Bildetekst 

Bildetekst?Bildetekst?Bildetekst 

ET SMYKKE: Den uvanlige utforminga på kjøkkenet står fram som et av husets aller største finesser. Lekkert! 

arkiv

NAMSOS: Det 250 kvadratmeter store huset i det nye boligfeltet i Høkneslia i Namsos er et blikkfang idet du kommer langs vegen opp Høknesåsen.

Stilrent, men subtilt. Og inntrykket fortsetter i aller største grad når du kommer inn i entreen.

Her er det gjennomtenkte løsninger på rekke og rad – både estetiske og nyttige.

Kort veg fra drøm til hus

Paret som flyttet fra Trondheim tilbake til Namsos i 2011, hadde et premiss for å ta steget å flytte nordover. De ville bygge et hus hvor de fikk bestemme alt.

– Det hele startet med at jeg skulle selge huset mitt på Høknes, samtidig oppfordret jeg Espen til å søke på en jobb her oppe – og den fikk han. Dermed ble planene om å kjøpe noe større i Trondheim skrinlagt, og vi endte opp med å flytte heim, sier Kristin.

Og drømmehuset har de hatt i hodet lenge. Det var derfor en relativt kort beslutningsrunde da de endelig fikk klarsignal på tomtekjøp.

– Vi hatt masse tid i mange år på å se for oss hvordan vi ønsket å ha det, sier paret, som aldri var i tvil om de skulle kjøpe et gammelt hus og restaurere, eller bygge selv.

Tok byggelederrollen

– Vi var aldri interessert i å kjøpe et restaureringsobjekt fra krigen. Espen skjønte vel hva det innebar – mye jobb på egen hånd, og ser bort på samboeren som tidlig i byggeprosessen var klar på en ting. Han skulle ta på seg rollen som byggeleder – og overlate alt det praktiske til håndverkere.

– Ingen av oss er født håndverkere. Med tre barn og et på veg, pluss at vi begge var i full jobb, ville det vært for mye å skulle bruke kveldene her i mange, mange måneder, sier Espen.

Men herren i huset har på ingen måter ligget på latsida i byggeprosessen. Mens mange velger å leie inn en byggeleder, tok han jobben selv.

– Jeg tok av meg all koordineringa mellom alle fag selv. Vi hadde en utrolig dyktig snekker som gjorde denne prosessen veldig behagelig. Normalt tar totalentreprenører ti prosent påslag på dette, så du kan si at det ble min egeninnsats, sier Geving Pedersen som også hadde et godt samarbeid med husleverandøren, Tyrolerhus.

– Tyrolerhus var også en veldig god sparringspartner i tegneprosessen, sier han,

De valgte til slutt en hustype fra leverandøren. Eller rettere sagt; de tok det som et utgangspunkt.

– Vi har endret en del på vindusfasader, fargevalg og på utbygget. Det skulle egentlig være en veranda, men vi valgte å bygge over og ha kjøkkenet vårt der, sier Espen.

Skjult kjøkkenskatt

Og nettopp kjøkkenet er et av de fineste smykkene i det store huset.

Dørene til innredninga stikker bare få centimeter utenfor veggen. Og innredninga danner rammen til hvitevarene som sitter elegant i midten.

Foran innredninga står en stor kjøkkenøy som skjuler en av flere løsninger i huset som på langt nært er standard.

– Se her. Jeg trykker bare her, så kommer den rett opp.

En lav motorlyd høres idet ventilatorvifta stiger opp fra kjøkkenøya.

– Det kostet veldig mye, men det er en utrolig fin detalj å ha på kjøkkenet, sier Espen.

Og «teknoshowet» er ikke over ennå. Like etter at Espen trykker ventilatoren ned i øya igjen, tar han fram telefonen. Der har han kontroll på det meste i huset. Både lys og varme styres med et touch på mobiltelefonen.

– Her kan jeg styre alt av belysning i alle rom, samt oppvarming – ikke en nødvendighet, men veldig snedig. Og blir jeg sur på Kristin, kan jeg bare slokke lysene, ler Espen.

Om ikke latter, så trekkes smilet fram på terrassen. En pen og beroligende utsikt mot Namsen og deler av Namsos by møter deg idet du trekker opp de store glassdørene ved kjøkkenet og går ut på tredekket.

Derfra kan du se det omfattende steinarbeidet som er gjort i innkjørselen. Stor naturstein rammer inn huset på en vakker måte.

– Vi hadde satt av noen kroner til støttemur, men da vi så hvordan huset ble liggende mot terrenget bak, fant Kristin ut at hun bare måtte ha naturstein.

Og da ble det slik.

Kostnad på seks mill.

– Vi er begge glad for at det ble gjort. Det er viktig med et godt førsteinntrykk når en kommer kjørende inn i gårdsplassen, sier Espen som legger til at steinarbeidet ble kostende rundt 200.000 kroner.

– Apropos penger. Hva ble prislappen på huset til sammen?

– I underkant av seks millioner. Vi havnet vel på 5,7 millioner, som er bare 50.000 mer enn det vi budsjetterte med. Så vi kan ikke være annet enn fornøyd, sier paret som bor i et hus med fem soverom, to bad og tre stuer.

– Vi har til gode å finne en løsning vi ikke er fornøyd med. Det sies at du skal bygge hus tre ganger for å bli fornøyd, men jeg føler vi gjorde det bra på første forsøk, smiler paret.