Tiller går til teaterscenen

«Folkehelsa» er tittelen på Carl Frode Tillers første skuespill. Stykket får premiere på Nord-Trøndelag teater i april neste år.

TIL SCENEN: Namsosforfatter Carl Frode Tiller har skrevet «Folkehelsa», som får premiere på Nord-Trøndelag teater 23. april 2015. 

arkiv

VERDAL: Fredag presenterte Nord-Trøndelag teater sitt vårprogram på Stiklestad. Størst interesse, og mest forventninger, er nok knyttet til oppsetninga av «Folkehelsa», det første skuespillet skrevet av namsosforfatter Carl Frode Tiller.

Sceneversjonen av Tillers roman «Skråninga» fra 2008 var en av Nord-Trøndelag teaters største suksesser.

– Vi har lenge hatt lyst til å gjøre noe av Carl Frode Tiller igjen, og nå klaffet det. Det gleder vi oss til. Ekstra gledelig er det at vi har fått med oss et ungt og ambisiøst kunstnerisk team når vi setter opp «Folkehelsa», sier Ketil Kolstad.

Tragikomisk ved middagsbordet

Teatersjefen sikter blant annet til regissør Maren Elisabeth Bjørseth, som av Aftenposten er kåret til en av landets fem mest talentfulle unge regissører. På scenen møter vi Mira Dyrnes Askelund, Julie Moe Sandø, Lina Hindrum, Kristoffer Veiersted og Erik Bauck Bårdstu. Sistnevnte kjent fra suksessforestillinga «Tonje Glimmerdal».

Handlinga i «Folkehelsa» er lagt til middagsbordet til Silje og Egil. Med sin innsikt i rollespill og hersketeknikker har Tiller skapt karakterer som misforstår og krangler, selv om de i egne øyne har gode intensjoner. Slik blir det tragikomisk skuespill av – om det overmette Norge, der det eneste som av og til binder familiene sammen, er maten.

Regissør Bjørseth, opprinnelig fra Stjørdal, er opptatt av å ta med leken inn i teatret.

– Om vi ler i teateret så er sjansen større for at vi åpner opp for de mer seriøse og utfordrende følelsene. Vi har lettere for å gråte når vi først har ledd, sier hun.

«Folkehelsa» får premiere 23. april 2015, og skal på turne i Nord-Trøndelag og Trondheim fram til og med 16. mai.

Øker besøkstallet med tilbud for barn og unge

Nord-Trøndelag teater satser på to store, egenproduserte produksjoner fundert i samtidslitteraturen. I tillegg til «Folkehelsa» er «Tsjernobylfortellinger», basert på verdalingen Ingrid Storholmens bok med samme navn, den største tittelen på teaterplakaten til våren.

– Både Storholmen og Tiller er sentrale skikkelser i norsk samtidslitteratur og de er begge høyaktuelle med sine nye bokutgivelser. Begge forfatterne bidrar til å gi repertoaret vårt en lokal forankring, samtidig som kvaliteten holder et internasjonalt nivå, sier Kolstad.

Klovneforestillinga «Julie + Romeo» av Katja Lindeberg, regissert av påtroppende teatersjef Nora Evensen samt barneforestillinga «Ut av det Blå», i samarbeid med teaterkompaniet Konstellasjonen, er andre tilbud fra fylkets teater utover våren.

Nord-Trøndelag teater kan vise til økte publikumstall for fjerde året på rad.

– Barn og unge er en viktig satsningsmålgruppe for teateret, og har vært viktig for den publikumsveksten vi kan vise til. Med dette repertoaret kan jeg garantere at publikum vil få store teateropplevelser, og muligheten til å både le og gråte, sier en stolt tetatersjef Ketil Kolstad.