Snart braker det løs med UKM for 30. gang

Ungdommens kulturmønstring kan i år markere 30-årsjubileum. Kommunene i Namdalen oppfordrer nå ungdom til å melde seg på mønstringa.

UNGDOM PÅ BANEN: Hvert år samler UKM tusenvis av ungdom på lokale scener rundt om i landet. Snart skjer det igjen. Bandet Postkassestativ deltok på mønstringa i Namsos i fjor. FOTO: BJØRN TORE NESS 

– VIKTIG: UKM-ansvarlig Tor Sverre Moltu oppfordrer ungdom til å melde seg på. 

arkiv

NAMSOS: I 30 år har Ungdommens kulturmønstring (UKM) vært et springbrett og løftet fram unge kulturutøvere. Mange av dagens profesjonelle artister startet karrieren sin på en lokal UKM-scene. I jubileumsåret 2015 står arrangementet seg fortsatt sterkt, mener Tor Sverre Moltu, UKM-ansvarlig i Namsos.
 

– UKM er en viktig arena for ungdom som ønsker å stå på en scene og vise fram det de kan. Her får unge prøvd seg under relativt profesjonelle rammer.

Påmelding godt i gang

Moltu poengterer at UKM ikke er en talentkonkurranse.
– Her får alle delta. Men mange synes jo det er litt ekstra spennende å se om de klarer å komme videre til fylkesmønstringa, og kanskje helt til landsmønstringa, sier han.
Påmeldinga til årets massemønstring er godt i gang. Alle ungdommer under 20 år kan delta på UKM. I enkelte kommuner kan du delta fra du er ti år, mens i de fleste må man fylle 13 i inneværende år.
– I Namsos har vi ingen nedre aldersgrense, men du må fylle 13 år for å kvalifisere deg videre til fylkesmønstringa, opplyser Moltu.

Læringsarena

UKM tar imot deltakere innen kulturuttrykk som musikk, dans, teater, kunst, foto, video, litteratur og akrobatikk.
– Alt av scenekunst og innslag med underholdningsverdi kan delta. Interessen er god – spesielt de siste tre åra har det tatt seg opp. Men vi ønsker flere deltakere – gjerne innen utstilling og video, sier Moltu.
Mange er i sving for å sy sammen massemønstringa.
– Det er en kabal. I Namsos er vi rundt 20 i sving, pluss jury. Ungdom er selv med som scenearbeidere, UKM-verter og konferansierer, så UKM er også en læringsarena på arrangementsbiten, sier han.
Søknadsfristen til årets UKM nærmer seg – så husk å sjekke datoen for din kommune.