Fra lek til alvor for sangfuglen Ida (15)

Når Ida Ganes Stølan (15) kommer for å møte oss i Opp og fram, går hun som hun ellers gjør: Med musikk på øret. Det er ikke noe rart, siden ungjenta fra Namsos er en sanger fra topp til tå.

Musikalsk: Femtenåringen Ida Ganes Stølan drømmer seg bort mens hun spiller på pianoet. 

Ivrig: Ida som synger «All By Myself». 

Spotify: Telefonen til Ida er full av musikk som hun hører på hele tida. 

arkiv

NAMSOS: – Jeg husker den gangen jeg fikk en lekemikrofon til julegave da jeg var liten. Jeg sto på stuegulvet og opptrådte foran foreldrene mine og andre slektninger, sier Ida mens hun mimrer tilbake. Hun legger til at det var mange som sa at hun hadde en klar og fin stemme helt siden hun var liten. Dette ga ungjenta selvtillit til å fortsette med musikken.
 

Selv om Stølan har fått jobb på Citybag, tar hun seg fortsatt tid til å øve.

Øvingslokaler

Stølan bruker Rockebingen som står ved Lagre' som øvingslokale, i tillegg til at hun tar sangtimer ved Namsos kulturskole én gang i uka. Hjemmet er også et flott øvingslokale for femtenåringen.
– Heime sitter jeg ved pianoet og synger, noe jeg kan gjøre i flere timer. Bare det å få synge litt er en ubeskrivelig følelse, forteller Ida.
 

Hun ler litt da hun legger til at hun synger hele tida, så mye at vennene hennes starter å klage og må spørre om hun kan være stille i «bare to sekunder».

Bandet

I år skal hun, som de forrige fem årene, være med på UKM. Hun har gått videre til fylkesmønstringa i UKM to år sammen med bandet «Postkassestativ» der hun er vokalist.
– Forskjellen mellom å synge alene og synge i et band er ikke så stor. Bortsett fra at hvis jeg synger feil i bandsammenheng går det utover hele bandet, men hvis jeg synger feil alene går det bare utover meg selv, sier hun.
 

15-åringen legger til at det beste med å være en del av et band er at alle medlemmene er der for å hjelpe deg og passe på deg, under opptredener og øvinger.
Til neste år har Stølan tenkt å melde seg på Idol, men trekker seg litt beskjedent tilbake og sier at hun ikke tror hun kommer så langt i sangkonkurransen på TV 2.

Inspirasjon

Namsosingen sier at når hun synger føler hun seg trygg og hun for vist hva hun kan. Mye av grunnen til det er morfaren hennes, som er hennes største inspirasjon utenfor sangverdenen.
 

– Når jeg ser på morfar føler jeg meg så glad, og han har en positiv vinkling på alle problemene jeg kommer med til ham, sier Ida og smiler.
 

I tillegg til morfaren er også Demi Lovato Idas forbilde.
Årsaken til dette er hennes fantastiske stemme og hennes gode sangteknikk. Samtidig ble Lovato mobbet på skolen, og Ida sier at hennes mot i all motgangen er det mest inspirerende ved henne.
Selv om Ida bare er femten år er drømmen om å få en sangstemme som er like god og kraftfull som Lovato's.