Blinkskudd fra lufta

Lars Kvalø fra Ottersøy ønsker å gjøre dronefotografi til sitt levebrød.

KNIPSER FRA OVEN: Lars Kvalø fra Ottersøy begynte å leke med tanken om å starte opp å ta bilder med drone i fjor sommer. Nå håper han å gjøre det til sitt levebrød. FOTO: PRIVAT 

SVEVENDE: Dette bildet tok Lars Kvalø på Leka i fjor sommer. 

Bildetekst Bildetekst 

arkiv

RØRVIK: Flygende droner har vært tilgjengelig på privatmarkedet i flere år – men nå holder et nytt marked på å vokse fram; kommersiell dronefotografering.

Lars Kvalø begynte å leke med tanken i fjor sommer – nå har han skrevet en manual på 46 sider og venter på tillatelse fra Luftfartstilsynet på lisens for å ta bilder fra lufta som sitt levebrød.

Han har etablert firmaet Lkv Dronetjenester, som han håper vil bli oppdaget av flere aktører innenfor flere ulike bransjer.

– Dronefotografering er relativt nytt, og mange har ikke tenkt tanken på hvordan dette verktøyet kan gi unike bilder du ikke har kunnet fått tidligere, sier Kvalø.

– Som?

– Det kan være alt fra eiendomsbilder, inspeksjoner av kraftlinjer, inspeksjoner av vindmøller eller bilder til entreprenører som ønsker overblikk over store areal. Det finnes enorme muligheter, sier Kvalø.

Omfattende arbeid

– Hvordan startet du med dronefotografering?

– Tanken kom først i fjor sommer. Da kjøpte meg min første drone. På høsten tok jeg steget til å begynne å skrive manual, tegne forsikringer og sende søknader til Luftsfartstilsynet, sier Kvalø.

– Er det ikke per i dag et omfattende arbeid som må legges ned før du i det hele tatt får tillatelse til å ta drona opp i lufta?

– He he, ja, det er veldig tungvint når du skal ta kommersielle bilder. Dersom du skal ta bilder i kontrollert luftrom nær en flyplass, er det mye som må på plass før du kan knipse bilder. Men er det i «øde» områder uten mye bebyggelse, er det en helt annen tilnærming. Men jeg har veldig stor fokus på sikkerhet, og foretar risikoanalyser foran hvert oppdrag, sier Kvalø.

Fra hobby til jobb

Å knipse bilder fra oven er noe Kvalø på sikt ønsker å gjøre til sin hovedgeskjeft.

– Per nå er dette noe jeg snuser på som en sidevirksomhet, men potensialet er absolutt til stede for å gjøre dette til min eneste jobb og inntekt, sier Kvalø.

– Hva skal til?

– I all hovedsak at markedet får øynene opp for mulighetene dronefotografering gir. Det er masse data å hente ut ved å ta bilder fra lufta. Slik jeg ser det er potensialet uendelig, sier Kvalø som bruker GoPro Hero 4 til filmoppdrag – mens han tar bilder med det innebygde kameraet som kom med drona, til stillbilder.