Jerv på langtur

En hannjerv som er registrert i Tana er også registrert i Skjåk. En avstand på 125 mil i luftlinje.

JERV PÅ REISEFOT: En jerv som etter DNA analyser ble plassert i Tana ble sju måneder etter plassert i Skjåk 

arkiv

KOLVEREID:  I mai i 2013 ble en hannjerv, med det velklingende navnet Ind2869, registrert i Tana etter DNA analyse av hårprøver.

Sju måneder senere ble samme jerv registrert i Luster i Sogn og Fjordane. En måned senere ble det funnet spor etter den i Skjåk i Oppland.

– Dette er den lengste vandringen av en jerv vi noen gang har registrert. Den forrige rekorden tilhørte en hannjerv som tilbakela 80 mil i luftlinje fra Kiruna i Sverige til Alvdal i Hedmark, som jo i seg selv er imponerende langt. Han må nå se seg grundig slått med 45 mil, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata i en pressemelding.

Siden den gang er det ikke registrert tegn til denne jerven.

– Vi vet ikke om jerven fortsatt er der den var i fjor vår eller om den har vandret videre. Vi vet heller ikke om den fortsatt er i live. Dette er spørsmål som den videre innsamlingen av prøver og DNA-analyser kan gi svar på, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.