Skoleelever med en lysende idé

De skapte en idé som lyste opp jurymedlemmene. Elevene ved Harran- og Bergsmo oppvekstsenter er av den reflekterte typen.

TRAFIKKJUBEL: Her får elevene beskjeden fra Gisle Almlid-Larsen fra Ungt Entreprenørskap om at de har blitt valgt som vinnere av prosjektet «Smart-trafikk». FOTO: BJØRN TORE NESS 

REFLEKTERTE ELEVER: Her overrekker Gisle Almlid-Larsen premien til Lovise Molberg Dahle, Remy Emilio Skogli Kværnø, Tobias Leander Bostad Flatnes og Julia Grøtan Sørgaard. 

DELER PREMIEN: Elevene fra både Harran- og Bergsmo oppvekstsenter får dele premien med vinnerkvartetten, som er et besøk på Statens vegvesen og Dampsaga bad til våren. 

arkiv

HARRAN: – Elevene har ingen mistanke om hva som skal skje.
Rektor Odd Magne Lund ved Harran oppvekstsenter står spent på lærerværelset, og gleder seg til å avsløre overfor elevene en hemmelighet.
Inn døra kommer Gisle Almlid- Larsen fra Ungt Entreprenørskap Trøndelag.
Med seg i en lilla pose har han beviset på at elevene ved Harran og Bergsmo er de flinkeste grynderelevene i Nord-Trøndelag.

Overrasket elevene

– Nå tror jeg de blir glade – og veldig overrasket, sier Lund idet han går opp trappa og beveger seg mot klasserommet der elevene sitter – intet- anende om at de snart skal få en premie som vil sørge for jubel i klasserommet.
"Det er en god ide for å gjøre refleks «kult» blant de unge.
Gisle Almlid-Larsen
Ungt Entreprenørskap Trøndelag
Han går inn døra – tett etterfulgt av Almlid-Larsen som stiller seg foran klassen.
– Dere lurer kanskje på hva jeg gjør her? smiler Almlid-Larsen mens spenninga stiger i klasserommet.
– Jeg har en gledelig beskjed med meg. Av alle forslagene fra skoler i Nord-Trøndelag, har vi valgt ut dere som vinnere av konkurransen, sier han før elevene sitter med store øyne.
Gjennom Ungt Entreprenørskap og Trygg Trafikk har elevene jobbet med prosjektet «Smart-trafikk». Der fikk de muligheten til å finne, løse og presentere trafikale problemer i sitt lokalmiljø.
Det gjorde de på best mulig måte, sier Gisle Almlid-Larsen.
– Det var mange gode ideer. Alt fra oppvarmede fartsskilt drevet av solcellepaneler, til egendesignete refleksvester, sier han.
Og det var den sistnevnte ideen som gikk heim hos juryen.

«Kule» reflekser

– Ideen om egendesignete refleksvester fant av flere grunner. For det første er det en god ide for å gjøre refleks «kult» blant de unge. For det andre er det en lavterskelide. Det koster faktisk ikke mye å starte opp en nettside hvor du kan designe selv. Så det var en god idé, som er lett å gjennomføre, sier Almlid-Larsen.
"Det hadde vært utrolig moro om de hadde skapt en idé fra bunnen av som hadde blitt virkelighet
Odd Magne Lund
Rektor ved Harran oppvekstsenter
Og elevene bak ideen ønsker selv å gå videre med den.
– Det er absolutt noe vi ønsker å sjekke ut. Det var utrolig moro å vinne, så nå kan vi jobbe for å få den realisert, sier Tobias Leander Bostad Flatnes, Remy Emilio Skogli Kværnø, Lovise Molberg Dahle og Julia Grøtan Sørgaard, som dannet vinnergruppa fra de to skolene.
Premien blir et besøk på Statens vegvesen og Dampsaga bad til våren – og den deler de med alle klasse- kameratene.
– Det var en fin premie, og det blir morsomt å dra ut en tur, sier Lovise før Julia skyter inn.
– Men først skal vi prøve å skape en nettside. Og rektor Lund ønsker gjerne å gi elevene litt hjelp på vegen.
– Det hadde vært utrolig moro om de hadde skapt en idé fra bunnen av som hadde blitt en virkelighet, sier rektoren.
Og det har elevene planer om å gjøre noe med.
– Vi må se på hva som er mulig, men lysten til å gjøre der er absolutt til stede, sier firkløveret som gikk til topps – med en lysende idé.