Rusfri = slipper straff

Etter narkorazziaen i Indre Namdal i januar, har fire ungdommer inngått ruskontrakt for å slippe straff.

RUSFRI: Lensmann Birger Håpnes i Grong tilbyr ungdom som er tatt for narkotikabruk en gulrot: Undertegn kontrakten på at du skal være rusfri i minst seks måneder, og få påtaleunnlatelse. FOTO: BJØRN TORE NESS  

arkiv

GRONG: I slutten av januar slo politiet til mot seks adresser i Grong og Snåsa.

Ti pågrepet i narkorazzia

Ti personer er pågrepet i en narko-aksjon i Grong og Snåsa. Politiet har beslaglagt over 90 gram marihuana.– Av de ti som ble pågrepet, har fire inngått ruskontrakt, opplyser etterforskningsleder Hans-Petter Gjertsås ved Grong lensmannskontor.

Varierende resultat

Han har jobbet målrettet med dette i et par år alt. I 2013 og 2014 har om lag ti ungdommer hatt ruskontrakt og har måttet holde seg rusfri i minst seks måneder for å slippe påtale.
 

  • Les også:

    Ti tatt for narkobruk

    Ti unge mennesker er tatt for narkobruk etter at politiet har hatt flere uroaksjoner i Namsos, Nærøy og Vikna.


– Hvordan har det gått?
 

– Det er litt varierende. Noen har det gått bra med, noen har falt utpå igjen, svarer Gjertsås – som legger til at det primært er førstegangsbrukere som får tilbudet om å inngå ruskontrakt.
 

– Men hvis en mer garvet bruker viser motivasjon til å slutte, kan også vedkommende få tilbudet, sier Gjertsås.

Foreldrene må møte

Kontraktene inngås for en periode på minst seks måneder med varighet opptil et år.
 

– Brukerne blir innkalt til prøvetaking og samtale på kort tids varsel. Dersom urinprøven avdekker at de har brukt narkotika, er det å anse som kontraktsbrudd med tilbakevirkende kraft, sier han.
 

Når ruskontrakten inngås, møter brukeren politi, kommune, verge eller foreldre dersom bruker er mindreårig, til en samtale.
 

– Gulrota er rusfrihet i stedet for straff, og vi har veldig tro på at dette fungerer bedre enn et forelegg på 2.000 kroner som foreldrene kanskje må betale, sier Hans-Petter Gjertsås.

Samarbeid med flere

Lensmann Birger Håpnes i Grong har innledet et samarbeid med kommunens familiebase og Nav om oppfølging av ungdom på ruskontrakt.
 

– De kontrollerer urinprøvene og varsler oss om brudd. Men i tillegg har de samtaler med ungdommen og gir dem annen bistand til å komme seg på rett kjøl – og ut av en bane med narkobruk. Her er det snakk om å bistå med flere ting slik at ungdommen får orden på hverdagen sin, sier Håpnes.
 

– Ungdommen innkalles til å ta urinprøve på kort varsel. Hva om de ikke møter?
 

– Da anses det som et brudd på ruskontrakten, svarer han.

Narkomiljøet i Grong består ifølge lensmannen i dag av 10–15 faste brukere.
 

– Vi er bekymret for mørketallene, de som prøver narkotika tilfeldig. Målet vårt er at det ikke skal rekrutteres nye inn i narkomiljøet. Brukerne skal heller ikke føle seg trygge på at vi ikke dukker opp, og derfor har vi uroaksjoner med jevne mellomrom, sier lensmann Birger Håpnes.

Er i startfasen

Anita Lindsetmo Vold er forebyggende koordinator i politiet, og hun vil ha med alle kommunene på et liknende opplegg som er etablert i Grong.
 

– Vi er i startfasen. Det er mange kommuner som skal innlemmes, det tar tid. Men vi har tro på dette som et konkret verktøy i rusforebyggende arbeid, påpeker Lindsetmo Vold.

Relaterte saker: