Designet et helt nytt snøskuterunderstell på en serviett

Teknisk nyvinning

Et understell designet av Lornts Åstrand i Harran blir å finne på helt nye snøskutermodeller fra Arctic Cat.

NY TEKNIKK: Lornts Åstrand i Harran står bak ideene og designet av understellet på Arctic Cats nye snøskutemodeller som slippes på verdensmarkedet i disse dager. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

HARRAN:– Jeg må innrømme at jeg er litt stolt over at de ideene jeg har jobbet med på verkstedet her i Harran nå blir å finne på nye modeller fra Arctic Cat, sier Lornts Åstrand, ved Åstrand Scooter og ATV.

Skisse på serviett

Og hvordan det gikk til er nesten en røverhistorie.
– Vi hadde med oss folk fra fabrikken på en skutertur fra Alta til Levi i Finland, forteller han.
På kvelden ble Åstrand sittende sammen med noen folk fra fabrikken og diskutere egenskaper ved understellet på en snøskuter. Åstrand forklarte amerikanerne hva han hadde spekulert ut som han mente ville være en betydelig forbedring, og amerikanerne ville se ei skisse av prinsippet.
– Det eneste jeg fant var noen servietter og ei penn, men fikk da vist ganske detaljert hva jeg mente, sier han.
Servietten forsvant ned i lomma til administrerende direktør for snøskuterdivisjonen og ble med til USA. Resten er historie, som det heter.

Helt ny modell

– Jeg har vært opptatt av snøskuter siden jeg var guttunge og alltid vært nysgjerrig på hvordan ting virker, og om det er mulig å gjøre dem bedre. Det har jeg tydeligvis lyktes med nå, sier Åstrand.
Den første modellen som er litt «made in Harran» heter Bearcat 7000 XT. Den er utviklet spesielt med tanke på det skandinaviske markedet, men også flere av Arctic Cats modeller skal nå få «Åstrand-understell».
Thomas Fylling hos importøren Erling Sande synes det er stort at en av verdens ledende snøskuterprodusenter (drøyt 20 prosent av verdensmarkedet i 2013-2014) omfavner ideene til Åstrand og setter dem i produksjon.
– Samtidig lanseres det en ny tretrinns girboks med superlav-, lav- og høygir. Dette er også etter tanker og ideer fra Lornts om å kunne tilby profesjonelle brukere, som reindriftsnæring og kraftselskaper, et enda mer fleksibelt kjøretøy med høy arbeidskapasitet.
Er du litt interessert i snøskutere og nye løsninger, bør du legge turen til Harran 19. mars. Da kommer Arctic Cat roadshow, og med på turneen er selvsagt den nye Bearcaten.
– Det blir stas å vise den fram på heimebane når det er flere av mine egne ideer som er bygd inn i modellen, sier Åstrand.