Pensjonister på Bangsund bekymret hvis butikken blir lagt ned

– Ta til fornuften

Pensjonistlaget på Bangsund ser ikke med blide øyne på at politisk uenighet skal gjøre dagliglivet vanskeligere for eldre mennesker.

OPPBRAKT: Bangsund/Klinga pensjonistlag er oppbrakt over butikksaken. Fra venstre rundt bordet: Gunnild Sjøvold Rygh, Ole Hunnestad, Jofrid Rørvik, Asbjørn Haugum, Guri Jakobsen, Kåre P. Rørvik, Runo Alte, Gerd Hunnestad og Asbjørn Flosand (leder). 

arkiv

Bangsund: – Hele saken framstår ganske ubegripelig for vanlige folk, og vi lurer på hva som egentlig ligger bak, men vi får ingen gode forklaringer, sier Asbjørn Flosand.
Han er leder i Bangsund/Klinga pensjonistlag. Foreninga har omkring 40 medlemmer, men de anslår at det bor omkring 150 pensjonister på Bangsund.
Medlemmene i foreninga er svært bekymret på vegne av de eldre innbyggere etter at Fylkesmannen ga klagerne medhold og stanset videre planer for et nytt butikkbygg ved bensinstasjonen på Bangsund.

Mister noe viktig

– Vi mister ikke bare en butikk, vi mister også et viktig sosialt møtested for mange eldre hvis dørene stenges, sier Jofrid Rørvik, nestleder i laget.
Hun er personlig avhengig av butikken, både når det gjelder mat og henting av medisiner.
– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg det er helt sikkert flere som er i samme situasjon som meg. Jeg kommer meg ikke noe sted uten rullator, og dermed er buss et dårlig alternativ. Butikken er da grunnen til at vi fortsatt kan bli boende på Bangsund, sier hun.
Drosje er ikke et alternativ.
– En drosjetur til byen uten TT-kort koster fort 350–400 kroner. En veg, sier hun.
Ektemannen Kåre P. Rørvik har TT-kort.
– Jeg har ti turer per halvår. Det holder til knapt en bytur i måneden, sier han tørt.

Ikke på greip

Pensjonistlaget mener det er mye som ikke henger på greip i denne saken.
– Hvis det er så trafikkfarlig gjennom Bangsund at vi ikke kan krysse vegen, må jo fylket og Vegvesenet snarest sørge for at det blir trygt, mener pensjonistene.
– Det handler vel om hvor mange som må krysse hvis det kommer en ny butikk?
Det argumentet er som å vifte med en rød klut.
– Men busslomme ved bensinstasjonen uten gangfelt, barnehagebarn som skal krysse vegen til Doktorgården, og skolebarn som bruker kulturstien på østsida av vegen til undervisning, er visst helt i orden, smeller det rundt bordet.
Og ramser opp det de mener bør være enkle løsninger uten bompengefinansiering.
– Sett ned farten, bygg miljøgate eller hent UP fra Korsen til Bangsund. Fylkesveg 17- prosjektet ser jo ut til å ha gått helt i stå, men det kan ikke brukes som vikarierende argument for å ta fra Bangsund nærbutikken, mener seniorene.
– Det kommer jo et nytt stedsutviklingsprosjekt hvor butikk kan bli med i planene?
– Folk på Bangsund kan ikke vente i flere år på en plan, da er vi uten butikk, og i verste fall uten post og medisin- utlevering, fastslår de.

Bekymret

– Vi er ikke bekymret bare for de eldre, men også for hvordan dette vil påvirke nærmiljøet for barnefamilier. Hva vil skje med bolyst og kanskje også husprisene hvis butikken blir lagt ned? sier Gerd Hunnestad.
Hun mener Bangsund er et godt sted å bo også for eldre.
– Vi vurderer å kjøpe oss leilighet i byen for å gjøre det enklere for oss selv, men venter i det lengste. Det har noe med trivsel og tilhørighet å gjøre, sier hun.
Pensjonistlaget retter ikke skytset mot noen enkelt_
personer, men er tydelige på hvor skoa trykker.
– Jeg blir helt matt, men jeg håper de som er valgt til å styre, og som har sørget for dette uføret, tar til fornuften og finner ei løsning slik at vi fortsatt kan handle mat og hente post og medisiner på nærbutikken vår, sier Guri Jakobsen.