Klart for skreifest

Årets hyllest til den amorøse skreien – som hver vinter kommer inn til kysten for å gyte – er klar i form av en ny Skreifestival.

ALLE GODE KREFTER: Mange er involvert i årets Skreifestival som går av stabelen 18. 22. mars 

FISKERBONDENS MARKED: I Markedsgata fylles det gjerne opp med folk hele lørdagen under Skreifestivalen. 

arkiv

RØRVIK: – Vi kan i år presentere et stort program med veldig mange aktører. Tradisjonelt har vi startet Skreifestivalen på torsdag, men i år må vi ta i bruk onsdagen også for å få med alt, sier skreigeneral Anne Grete Walaunet, som sammen med mange av aktørene som skal i ilden på en eller annen måte under presenterte årets Skreifestivalen mandag.

Det blir dager fylt med aktiviteter og arrangement.

– Skreifestivalen er i stadig utvikling. Det samme er næringslivet i regionen, og to av arrangementene omhandler blant annet utviklinga av regionen, fortalte hun.

For 17. gang

Det hele startet med en enkelt Skreidag, og har opp igjennom årene utviklet seg til å bli en festival over mange dager.

Det hele begynner med Barnas Skreifestival på Heimbrygga onsdag.

– Da har vi invitert barnehager fra Vikna, Nærøy og Leka og alle andre barn mellom fire og seks år til et show med teater og ikke minst opptog i gatene på Rørvik, sier «Magda», eller Linn Ofstad.
Torsdag er det de i den andre enden av aldersskalaen som skal få sitt. Da er det Seniortreff på Norveg med tilhørende skreimåltid.

Samtidig er det åpning av ei ny salgsutstilling på Norveg med foto av Ann Iren Jamtøy som i fjor sommer tilbrakte en måned på Gjæslingan og bildene i utstillinga er hentet derfra. Utstillinga har fått navnet Havets døtre.

En travel dag avrundes med quiz på Rederiet og forfatterkveld med Torvald Sund på Vikna folkebibliotek.

– Han skal lese fra sin nye roman, «Sildbøtta», og det vil bli mulighet for å kjøpe signerte utgaver av boka hans, sier biblioteksjef Mari-Ann Refsås.

Det vil også bli en litteraturprat med forfatteren med utgangspunkt i hans nye bok.

Fredag

Selv om det allerede har foregått veldig mye under Skreifestivalen, så er det nå den offisielle åpninga skjer.

– Da vil samtidig presentasjonen av årets sterke kvinneskikkelse bli foretatt i hagen på Berggården, forteller Walaunet.

Fredag er også den store Vandsøyadagen.

En båt fra Midt-Norsk havbruk vil gå i skytteltrafikk fra Tjønsøya på Ytre Vikna og ut til Vandsøya hele ettermiddagen.

– Her vil folk møte fiskerne og de som tar imot dem. Alt folk får se er det ekte. Ingen ting er tilgjort. Det vil også bli en sjanse til å få seg et skreimåltid på Fiskarheimen, forteller Sunniva Nicolaisen fra Rørvik Fisk.

Fredagen avrundes med konsert med Vidar Johnsen som tidligere satte sitt distinkte preg på Vamp, konserter på Rederiet og Rorbupub med museumsskrøner på Heimbrygga.

Lørdag blir det Skreidag med Fiskarbondens marked og auksjon. Rorbupub med Mega fæm på Heimbrygga og ikke minst en mulighet for et skreimåltid nesten over alt det normalt selges mat.

– Husk bare at mange av disse aktivitetene krever påmelding på forhånd, sier Walaunet.

arkiv