– En hyllest til skreien

I dag starter årets Skreifestival. Med matfatet rett utenfor bryggekanten, lover Anne Grete Walaunet og Kristin Kjønsø fine dager for store og små.

VELKOMMEN: Kristin Kjønsø (til venstre) og Anne Grete Walaunet ønsker alle velkommen til Skreifestivalen 2015. 

Skreifestivalen

• Den første Skreifestivalen ble arrangert i 1998.
• Årets festival arrangeres onsdag 18. mars til søndag 22. mars.
• Formålet med festivalen er å vise historien bak den kystkulturen som vi har i dag.
• I tillegg er også et av formålene å vise næringa slik den er i dag.
• Det er lagt opp aktiviteter for alle aldersgrupper, og det er skrei å finne over hele Rørvik under festivalen.

arkiv

RØRVIK: Skreifestivalen har blitt et fast innslag i Vikna og Rørvik. Festivalen som startet som en skreidag i 1998, har utviklet seg til å bli en festival over flere dager.

– Det er vel kun ett år at Skreifestivalen ikke har blitt arrangert, ellers har vi hyllet skreien og fiskerne hvert eneste år siden 1998, forteller Anne Grete Walaunet.

Viser fram kysthistorien

Et av formålene med Skreifestivalen er å vise fram historien og kystkulturen i Vikna og på Namdalskysten.

– Det handler selvsagt om historien, men også hvordan næringa er i dag. Det er en hyllest til fiskerne, men også den fantastiske råvaren som skrei er, forteller Walaunet.

Skrei er en atlantisk torsk som er slankere enn vanlig kysttorsk. Den har svømt mye, og kommer tilbake til der den er født.

– Skrei er jo en råvare det går an å lage mange matretter av. Vi bor jo i matfatet – med fisken rett utenfor bryggekanten, sier Walaunet.

– Så skreien fører oss sammen, og Skrei- festivalen er en flott møteplass som er viktig å ta vare på, legger hun til.

Tradisjonsrik festival

Bytt aldri ut et vinnende lag, heter det. Og noe i den duren kjører også gjengen i Skrei- festivalen på med.

– Vi har en del tradisjonelle arrangementer som vi alltid får gode tilbakemeldinger på. Og det fortsetter vi selvfølgelig med. Det som er nytt i år, er at vi har konsert med Vidar Johnsen i Rørvik samfunnshus, sier Walaunet.

En av tradisjonene er bondens marked, eller fiskarbondens marked, som de kaller det nå.

– På markedet vil det være en båtbygger som blant annet skal bygge en bindalsfæring. I tillegg blir det skattejakt og forskjellige aktiviteter for barna. Vi har opp mot 15 tilbydere i markedsgata, så Skreifestivalen er en flott formidlingsarena, og vi får et godt innblikk i hvordan det ble gjort før i tida, forteller Kristin Kjønsø.

– Her er det ikke noe plastikk, bare kvalitet, legger hun til.

Ny kvinneskikkelse

I år som i fjor skal det også avdukes en ny kvinneskikkelse.

– Det er en kjent sak at vi vet lite om kvinnenes historie her på kysten, så historiker Kjellrun Åsgard skal fortelle oss noe om dette. Vi begynte festivalen med å fortelle noe om kvinnenes historie på 1500-tallet. I år har vi kommet til 1900-tallet. Målet er å få fram en bukett med kvinnehistorie, forteller Walaunet.

– Uten å røpe for mye, så blir årets kvinneskikkelse ei dame fra øyene i området som har en spesiell historie, legger hun til.

Arrangementsstaben i årets Skreifestival poengterer at festivalen skal inneholde noe for både yngre og eldre.

– Spesielt seniortreffet har vært et populært treff. Der serveres det tradisjonelle skreimåltidet, i tillegg til Viknasuppa, sier Walaunet.

Hun håper så mange som mulig tar turen til Rørvik under Skreifestivalen, og mener det er viktig å vise hva distriktet har å by på.

– Det er viktig å vise en stolthet for plassen, og da tenker jeg på hele Namdalen, sier Walaunet.

– Og så er det viktig å huske at Skrei- festivalen er et utearrangement, så det er bare å kle seg etter forholdene, legger hun til.

arkiv