Ramsalt opplevelse

For ikke så mange år siden var det fiskemottak i nesten hver eneste bukt. Nå er det bare Vandsøya igjen. Men til gjengjeld er aktiviteten stor på øya utenfor Vikna.

VENTER PÅ TUR: Fiskerne har dratt garna, og venter på tur for å få levert gode fangster på fiskebruket på Vandsøya. 

GODT Å SLAPPE AV: Etter å ha kommet til land med fisken synes Erling Skjengen det er godt å slippe sløying slik de måtte før. 

TRAVELT: Når det står på som verst blir det travelt for Paul Morten Vigdal som styrer fiskesedlene slik at fiskerne får oppgjør for fangsten. 

arkiv

VANDSØYA: Som en del av Skreifestivalen inviterer Rørvik Fisk hvert år til Åpen dag på fiskeværet Vandsøya. Mellom trucker som går til og fra i stor fart, fiskekasser og hardt arbeidende fiskere får vi landkrabber en unik opplevelse av et fiskebruk i full aktivitet.
– Heldigvis har fisket roet seg litt denne uka. Da vinterfisket startet var det egentlig litt i meste laget, sier Paul Morten Vigdal på fiskemottaket.
– Vi vil nok nærme oss 30 tonn i dag, og det skulle bety at vi ikke er langt fra 480 tonn til sammen. Det er mye over hva som var levert til samme tid i fjor, sier han.

Ny sløyelinje

Før sesongen startet i år satte Rørvik fisk inn ei ny og delvis automatisert sløyelinje på Vandsøya. Tidligere sto fiskerne selv og sløyde fisken før de fikk levert.
– Det slipper de nå. Nå tar vi oss av fisken når de kommer på land, sier Bernt Hellesø.
Selv om sløyelinja svelger unna opp til 35 tonn om dagen, har det noen dager holdt hardt.
– Da tre dagene fisket sto på som aller verst hadde vi nok nesten hatt problemer med to tilsvarende linjer. Men det er heldigvis ikke mange slike dager i sesongen, sier han.
Men litt venting blir det når fiskerne kommer inn nesten samtidig.
– Det er bare å ta det med ro. Vi får levert, og ikke minst slipper vi sløyinga. Sløying tar på for en gammel krok, sier Erling Skjengen fra Utvorda.
Med sin 27-fots store båt tar han alene opp mellom 500 og 1.000 kilo daglig, og han er fornøyd.
– Det er passe for en så liten båt som den jeg har, sier han mens han tar en pause i godstolen på kontoret til Rørvik Fisk.

En heim fra heimen

En institusjon på Vandsøya er Fiskarheimen og de som bruker av sin fritid til å drive den.
I løpet av Åpen dag omsatte de store mengder fiskesuppe, fersk skrei, lever og rogn. Delvis var køa lang ved disken for å bestille.
– Det er travelt, men moro, sier Hanna Sørensen som sammen med gode kollegaer sørget for maten.
– For oss er det utrolig viktig at de er her. Det gjør det betraktelig lettere for oss som leverer fisk her. De skjemmer oss bort, sa en av fiskerne.
 

arkiv