Lyser opp hverdagen med bingo

82, åtte – to, roper Cathrine Flakken (14) ut. – Bingo, repliserer Mathilde Johnsen ivrig – og blir den glade vinner av en pose frukt.

BINGO: Et høydepunkt i uka er det når ungdomsskoleelevene arrangerer bingo på Vestre bo- og velferdssenter. Fra venstre: Berly Sørgjerd, Malin Dahl, Asbjørg Riseth, Jan Andreassen. Mathilde Johnsen, Elsa Sørensen, Eldri Duna, Tanja Andrea Skomsvold, Mathilde Selsbakk, Anna Hovik og Snorre Johnsen. FOTO: BJØRN TORE NESS 

LAKKER: Cathrine Flakken (14) lakker neglene til Berly Sørgjerd (87). 

GIVENDE: Å hjelpe eldre er givende, mener fra venstre: Tanja Andrea Skomsvold, Mathilde Johnsen og Malin Dahl. 

arkiv

NAMSOS: Vi er på Vestre bo- og velferdssenter. Det er midt på dagen og rundt bordet sitter en gruppe beboere sammen med 14-15-åringer fra 9. klasse på Namsos ungdomsskole. De har trofast troppet opp på institusjonen hver fredag siden senhøsten som en del av valgfaget «Innsats for andre».
Og det er nettopp det dette handler om – å gjøre en innsats for andre mennesker, eldre som har behov for hjelp eller kanskje bare flere impulser som at noen tar seg tid til en prat, til et slag yatzy eller ludo.

Så koselig, veldig koselig

– Det er så koselig å ha disse ungdommene på besøk, veldig koselig, sier Berly Sørgjerd (87). Hun får manikyr av Cathrine (14) og praten går. Om smått og stort fra dagliglivet, og tenåringene får høre litt om hvordan det var å vokse opp i Norge for 80 år siden.
– Det var ikke bare å sette seg i en bil og kjøre da jeg var lita. Jeg er oppvokst på ei øy, og vi rodde og seglet. Når vi gikk på skolen, bodde vi borte, forteller hun til 9.klassingen som på sin side liker å høre historiene om hvordan de levde i gamle dager.
– Nei, nå blir jeg fin du, sier Berly og ser ned på de pent rosalakkerte neglene.
– Du har så fine negler du, Berly. Se på mine, de er så korte i forhold, sier 14-åringen.
– Åh, har du malt dem svarte å ja, repliserer den eldre dama lettere sjokkert, men Cathrine flirer avvæpnende. Det er litt forskjell på jenter på 14 og 87 – og sånn skal det være.

Bidrar med mange ting

Det er sju 9.klassinger fra Namsos ungdomsskole som kommer på Vestre bo- og velferdssenter hver fredag. Da spiller de spill med beboerne, lager vafler, spiller piano og synger og prater. Når det blir vår og varmere i lufta, planlegger de å ta beboerne med ut, på kafe og kanskje på kino. Det gleder de seg til. Ja, fredagens besøk av ungdommene har blitt et høydepunkt i uka for institusjonsbeboerne.


"Det føles bra å hjelpe noen
Snorre Johnsen,
ungdomsskoleelev

 

Elevene som har «Innsats for andre» som valgfag, er spredt rundt på institusjoner i Namsos. Noen er på skoler, andre i barnehager og ei hjelper bestemora si som er gammel og hjelpetrengende. Det er flest jenter på gruppa, men Snorre Johnsen mener faget er givende.
– Det føles bra å hjelpe noen, sier Snorre som godt kan tenke seg helsesektoren som fram- tidig arbeidsplass.

De utgjør en forskjell

Avdelingsleder Brit Halse Moltu sier elevene utgjør en forskjell på institusjonen og karakteriserer opplegget som en vinn-vinn-situasjon for alle.
– Innsatsen blir satt pris på, det får vi høre. Elevene gir noe til de eldre, og de unge får mye igjen for det de gjør. Det ser jeg, sier faglærer Sissel Trana ved Namsos ungdomsskole.