– Det er tragisk at kiosken stenger

Siden 1985 har et knippe kaffetørste yrkessjåfører kommet inn døra til Gansmo kiosk og gatekjøkken for å ta en kopp kaffe mellom slagene. Nå er det slutt.

Vemodig: Denne gjengen syes det er trist at kiosken stenger dørene. Fra venstre: Kjell Eidesmo, Magnus Voie, Jogeir Barlien, Bjørn Petter Skåle, Kjell Ottesen, Jo Roger Blengsli, Jens Barlien, Odd Arne Richardsen, Arne Røttesmo, Bjørn Lysberg og Ivar Aune.8FOTO: BJØRN TORE NESS 

God service: Bjørn Lysberg (til venstre) har nytt godt av servicen til Voie de siste årene. 

Trangt: Hver dag rundt klokka ni har det vært trangt om plassen utenfor kiosken. 

arkiv

OVERHALLA: – Det var mormor som startet med en butikk rett over gata her for 70–80 år siden. Deretter tok mora mi over, og i 1976 flyttet hun til en kiosk som sto litt framfor her vi er i dag. I 1985 ble kiosken flyttet over til det bygget vi har nå. De siste 15 årene har jeg og søstera mi drevet kiosken, og hver dag har jeg kommet på jobb klokka 08.00 og dratt heim klokka 22.00. Det har blitt en del lange dager, sier Magnus Voie.

Fredag hadde han sin siste åpningsdag og tradisjon tro møtte de faste gjestene opp til en kopp kaffe – og en prat.

– Det er veldig vemodig at det nå blir en slutt på samlingspunktet. Vi har jo kommet hit hver dag i bortimot 30 år, sier Ivar Aune.

– Hvor vil dere dra nå for å få den faste dosen med kaffe?
– Det blir kaffeservering borte på Flerbrukshuset, men det vil ikke bli det samme, sier Aune.

– Nei, vi har jo holdt på så lenge at vi kaller det for seniorkaffe, skyter Arne Røttesmo spøkefullt inn.

Atmosfæren er det ingenting å si på her de sitter og kaster små stikk til hverandre. Ved nitida begynner de første bilene å komme på parkeringsplassen utafor kiosken.

God parkering

– Hva er det som har gjort at dere har troppet opp her hver dag såpass lenge?
– Det er veldig god parkering, ler Aune.

– Det er god kaffe og gode vafler. Magnus har jammen stekt mange vaffelkaker, sier Jo Roger Blengsli, som også er en av de faste kaffedrikkerne.

Praten går løst over bordet og det gode miljøet som har blitt opparbeidet gjennom årene nevnes som en av hovedårsakene til at gatekjøkkenet på Ranemsletta er blitt fast tilholdssted for både lastebilsjåfører, bussjåfører og taxisjåfører.

– Det er bestandig folk her, så om du kjører forbi alene, er det fort gjort å bare ta en tur innom. Plutselig er vi masse folk, forteller Odd Arne Rikardsen.

Rart

Voie selv innrømmer at det vil bli rart å ikke åpne dørene til kundene når mandagen kommer.

– Jeg har jo jobbet her så mye og så lenge. Hovedgrunnen til at jeg gir meg, er rett og slett at det ikke lønner seg å drive kiosk lenger. Nå har butikkene så lange åpningstider. Skal jeg fortsette må jeg restaurere og legge enda mer tid inn i det, og jeg ser ikke at det kan gå, sier Voie.

Nå venter nye jobbeventyr, men nøyaktig hva han skal ta seg til, er han noe ordknapp om.

– Jeg vet vel ikke 100 prosent hva jeg skal gjøre. Håpet er å finne noe innenfor butikk eller liknende i Namsos.

– Hva vil skje med bygget?
– Jeg skal selge, men det er uklart hvem som kjøper, sier Voie.