Staut er stadig like solide

Om du ennå ikke har fått opp øynene for Staut teaterlag, er det jaggu på tide.

Morten Hågensen er heavyrockeren som har startet opp et høytidsbyrå.  

arkiv

STATLAND: Staut teaterlag har en stolt revyfortid, som blant annet kan vise til deltakelse og priser fra Revyfestivalen på Høylandet. Etter premieren på «Få opp auan» i Musikkhallen på Statland lørdag kveld, står tradisjonen enda sterkere.

Det meste sitter. Tekstformidling og sang – godt oppbakket av et dyktig husband. Tematikken er lokal, men også nasjonal. Og det sparkes kun oppover. Ordførere, regjering og andre makthavere får så hatten passer, hele tiden taktfullt – uten å tråkke over streker.

Kommunesammenslåing er en het potet, også på Statland. Nummeret «I gode og onde dager» illustrerer temaet som et giftermål mellom ordførerne i Namsos, Namdalseid og Flatanger. Det er ikke lett å love troskap og kjærlighet i gode og onde dager, noe også sangen «Bæst alein» fastslår.

Kongeparet på besøk

Lokale forandringer settes på dagsorden. Savnet etter restauranten Fossekaill'n og «gammelskolinj» blir nok stor.

Staut kan også avsløre fylkesråd Tor Erik Jensens baktanker med Fv 17, og viser at det ikke er så greit å bo på «feil» side av vegen for butikken på Bangsund.

Moro er det også når selveste kongeparet kommer på besøk til Småværet. Brannen i Flatanger er også tema i «Prisutdeling», der brannmann Hans Petter blir overøst med heder.

Det er en dybde i det meste Staut tar tak i, som i sangen «Ka ska æ bli» – om ungdom som må ta et valg mens klokka går fort mot voksenlivet. Eller «Her står æ», om sjakkbrikkenes tålmodige venting på Magnus Carlsens neste trekk.

Kvaksen på «laksen»

Innimellom kommer det så tullete nummer at det er vanskelig å holde seg stille på stolen – som sketsjene «Bæ», «Ettersøk» og «Namdal rensefisk».

Av mange, gode kandidater må vi likevel gi prisen til årets mest treffende revynummer til «Myggen på ryggen» – basert på OnklP-hiten «Styggen på ryggen». Hva er det eneste som er mer irriterende enn myggen på ryggen eller kleggen på leggen? Jo, kvaksen på «laksen». Det nærmeste vi kan kalle et underbuksenummer i årets revy.

En time og 40 minutter med revy er på papiret i overkant. Likevel er det vanskelig å sette fingeren på hvilke nummer som hadde fortjent kuttkniven. For her er det mye bra.

«Få opp auan» settes opp på Utvorda onsdag og på Lauvsnes samfunnshus 18. april.

Vi sier som i avslutningsnummeret (om Friluftslivets år): Kom dere ut.