Vil ta med flere folk til havs

Det går en rød tråd fra kystfiske og tørking av gjeller til merder og millionindustri langs kysten av Namdalen. Nå skal turister få lære mer om dette på hav og på land.

HERFRA: Finn Giskås i Salmonor og Linn Ofstad på Norveg vil samarbeide tettere om å formidle kysthistorien til lokalbefolkning og turister. 

NÆRT HOLD: Derfor blir det flere båtturer som denne ut på havet i sommer. Man kan også bestille turer utenom ordinære rutetider. 

arkiv

RØRVIK: Etter å ha samarbeidet om å integrere opplevelser til sjøs med utstilling på land, styrker Norveg og Salmonor samarbeidet. Fra og med i sommer vil de tilby tre ukentlige båtturer fra Rørvik til Salmonors anlegg Bondøya og det fredete fiskeværet Sør-Gjæslingen.

Samarbeidet mellom Norveg og Salmonor har pågått siden 2012, og oppsto fordi Salmonor fikk økt sin konsesjon på laks mot at selskapet bidrar til å spre informasjon om næringa til befolkninga.

Vil til Gjæslingen

Samarbeidet har styrket havbruksdelen av utstillinga på Norveg både på land, men også ved at Salmonor har tilbudt båtturer ut til visningsanlegget sitt.

– Men vi har opplevd at flere ønsker å besøke Sør-Gjæslingen når man først skal ut på havet, sier prosjektleder Petter Giskås i Salmonor som forklaring på at man går fra én til tre ukentlige turer til det nedlagte fiskeværet.

Det er oppdrettsselskapet som frakter turistene, mens Norvegs oppgave er å fange publikums interesse. Salg- og markedsleder Linn Ofstad mener museet har fått mye ut av samarbeidet med Norveg .

– Havbruksdelen av utstillinga vår har blitt mye bedre de siste årene. Før hastet folk forbi, mens nå bruker folk god tid der, forteller hun når hun tar med NA på en liten omvisning.

Ikke talerør

Samtidig presiserer Ofstad at Norvegs rolle i samarbeidet skal være en faglig presentasjon av havbruksnæringa, og at samarbeidet langt fra er et «godkjent»-stempel av en næring som har hatt sine utfordringer med omdømmet.

– Det er viktig for oss å være objektive. Dette er en næring som har hatt sine problemer med blant annet sykdom og rømming. Og det er en del av den pakken vi viser fram. Vi skal vise fram næringa som den er, understreker Ofstad.

For, som hun sier, det går en rød tråd gjennom hele historien fra ulike fangstmetoder til hvordan den dyrkes fram.

– Uansett hvor vi er i historien så dreier dette seg om havet og livet der. Det er årsaken til at vi har kunnet bosette oss og drive næring langs kysten, sier Linn Ofstad.