Ingen burger uten svensk bjørn

Svenskene nekter nordmennene å kjøpe mer bjørnekjøtt.

Slutt: Nå er det slutt på bjørneburgerne fra Lierne. Fra venstre: Siv Solem og Roy Inge Bergli. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Burger: Det har blitt solgt en del bjørneburgere siden de startet med retten i 2012. 

arkiv

NORDLI: Li-vert'ns populære bjørneburger skapte store avisoppslag da den først ble lansert. Nå er det slutt.

– Vi har hatt turister som har kjørt av E6 og kommet hit kun for å kjøpe bjørneburgeren og så kjøre tilbake, forteller daglig leder hos Li-vert'n Roy Inge Bergli.

Nye regler fra svenske myndigheter sier at de ikke lenger kan eksportere kjøtt til Norge fra dyr som er rødlistet her. Dette gjør at den populære burgeren nå tas av menyen. Rett og slett fordi det er nær umulig å oppdrive kjøtt.

– De bjørnene som skytes på kvote her til lands er så ettertraktet at det er klin umulig for oss her oppe å få tak i kjøttet, fortsetter Bergli.

– Nå er det slutt og det kommer til å fortsette å være slutt på bjørneburgeren. Vi solgte mye av den i starten.

Terningkast 5

Spesielt etter at VG ga den en femmer på terningen. Burgeren er blitt solgt siden sommeren 2012 mener jeg, legger han til.

Gjennom snart tre år har den spesielle kombinasjonene av bjørnekjøtt og tyttebærdressing blitt en signalrett hos bensinstasjonen i Nordli.

– Det har absolutt bidratt til at folk har kommet hit, sier Bergli.

Selv om det tas en rett av menyen henger ikke Li-vert'n med hodet av den grunn. De er allerede godt i gang med en ny rett bestående av lokale råvarer. Deriblant badsturøkt laks.

– Vi er opptatte av å dyrke det lokale, derfor synes vi det er riktig å ha kortreist mat hvor det stort sett blir brukt lokale råvarer, mener Bergli.

– Da vi lanserte bjørneburgeren hadde vi mål om å skape en signalrett, noe vi klarte. Det samme ønsker vi å gjøre med den retten som erstatter bjørneburgeren, legger Bergli til.

For å få til dette har Li-vert'n fått med seg samme mann som hjalp dem med å utforme bjørneburgeren, Inge Johnsen.

Satser videre

– Vi har hatt et idémøte nå i dag og kommet fram til en del spennende ting. Vi har tro på at de nye rettene kommer til å falle i smak til gjestene våre. Så fort de bjørneburgerne vi har i fryseren er borte vil den nye retten komme på plass, sier Bergli.

– Det er mye mer bjørn i Sverige enn det er i Norge, og det er nok kjøtt å ta fra. De får bare ikke lov til å eksportere kjøttet hit, legger han til.

NA har ikke lyktes i å komme i kontakt med svenske myndigheter for å høre hvordan regelverket er for import og eksport av bjørnekjøtt inn til Norge.