Mot skjønnhetstyranniet

Onsdag til uka inviterer alle de fire sanitetslagene i Høylandet og Mot til et åpent møte for å snakke om det skjønnhetstyranniet dagens unge sliter med.

SAMMEN MOT TYRANNIET: De går sammen i kampen mot skjønnhetstyranniet. Foran fra venstre, Ola Flataas, Gunhild Okstad og Anna Eline Lona. Alle fra Ungdommer med Mot. Bak fra venstre: Mot-koordinator Ingunn Mediaas og Åshild Nymo, Hålloinna sanitetsforening. FOTO: TOR IVAR VIKEN 

arkiv

HØYLANDET: – Vi sanitetskvinnene er vel ofte assosiert med fotpleie og basar, men vi driver med mye mer enn det, sier leder i Hållonna sanitetsforening, Åshild Nymo.

Hovedmålet for sanitets- lagene er, og har alltid vært, å ta vare på kvinner og kvinners helse.

– Derfor er de kravene kvinner stilles overfor om å være pene, flinke, unge og vellykka på alle vis, noe vi gjerne vil ta tak i, sier Nymo.

De vil skjønnhetstyranniet til livs.

– I alle fall vil vi skape debatt om det, og få det på dagsordenen rundt i kommunen.

I lag med Mot

– Dette er et tema som angår oss alle enten vi er unge eller gamle. Trykket på jenter spesielt om å se bra ut, spise rett og trene mest, har blitt verre og verre, sier Ingun Mediaas i Mot.

Hun tror ikke Høylandet er verre enn andre steder.

– Men vi hører fra ungdommen at de blir preget. Prestasjonstrykket fra media og sosiale medier er stort, og blir dette for tøft, kan de gi mange problemer med å takle hver- dagen. De blir rett og slett syke, sier hun.

Derfor var Mot ikke seine om å slå seg med da sanitetskvinnene kom på banen.

– Vi er glade for at dette nå blir et tydelig tema.

Ungdommen tar over

Dette er et arrangement som er til for alle. Unge og gamle. Damer og herrer.

– Det er en trend at folk på 70 skal se ut som de er 40. De på 40 skal se ut som de er 25 og så videre. Men dette er nok noe som treffer unge jenter aller hardest, sier Nymo.

Derfor skal ungdommene overta rattet når temakvelden skal avvikles.

– Vi gamle damer skal lene oss godt tilbake og la de unge styre kvelden, sier Nymo.

Det blir kulturelle innslag med bandet Biola og med Lise Tyldum, og det blir foredrag med eksterne folk.

– Vi har fått på plass to spennende foredragsholdere. Den ene er fagansvarlige Anne-Bente Stigen Berg fra Norske Kvinners Sanitetsforening, og den andre er Jan de Lange fra Antidoping Norge. Begge vil snakke om kampen mot skjønnhetstyranniet, sier Mediaas.