Voffor tar du bilde?

75 firbeinte og enda flere tobeinte møttes i all vennskapelighet, og litt alvor, da Namdalsutstillinga 2015 ble arrangert.

MED SNUTE FOR HUND: Frøken Fryd er like ivrig på å hilse på fotografen som Lisa Amdal er til å løpe med hunden sin. Barnekonkurransen er en av de mest populære grenene på Namdalsutstillinga, som ble arrangert på Norsk Sagbruksmuseum på Spillum i Namsos lørdag.  FOTO: ESPEN FOSSLAND 

arkiv

NAMSOS: – Feminint hode, bra utviklet kropp, utmerket gemytt.

Dommer Per-Harald Nymark fikk nok å gjøre under hundeutstillinga på Norsk Sagbruksmuseum på Spillum lørdag.

Gordonsetteren Lissi virker ikke særlig berørt av skrytet fra dommeren, men eieren Trond Børre Storsul fra Kolvereid har all grunn til å være stolt.

– Dette er første gang jeg er på utstilling med Lissi, kan han fortelle.

Rød sløyfe til Diba

Hvert år arrangerer Namdal fuglehundklubb Namdalsutstillinga for fuglehunder og harehunder. I år var 75 hunder og deres eiere påmeldt til happeningen, som så ut til å glede både de firbeinte så vel som mennesker i alle aldre.

– De fleste hundeeiere synes vel at deres egne hunder er de fineste, sier Barbro Sørgaard.

Hun hadde tatt turen til Spillum med barna Theodor og Gustav samt Jæger – en irsksetter på halvannet år.

– Han er med i unghund-klassen. Det er artig å høre hva dommerne sier og å møte andre hunder og deres eiere. Det viktigste er vel likevel det sosiale med et slikt arrangement. Ungene koser seg, sier Barbro.

Ører, snute, tenner, pels, holdning, lynne og ganglag blir nøye vurdert når Odd Rosvoll tar en runde med Diba. Gordon-setteren på to år blir belønnet med rød sløyfe.

– Dommerne er litt strenge, men det skal de være. Rød sløyfe er det beste du kan få. Veldig artig. Vi har vært med på Namdalsutstillinga en gang før, da ble det blå sløyfe, som er nest best karakter, forklarer hundeeieren fra Bangsund.

I konkurransen dømmes det i fire klasser – fuglehunder og harehunder, tisper og hannhunder hver for seg – i tillegg til valpeklassen.

– Vi har med hunder fra hele Namdalen, Sør-Trøndelag og Nordland – så oppmøtet er bra. Tidligere har vi pleid å være på Namdalsmuseet, men de siste to åra har vi vært her på Sagbruksmuseet, en plass som fungerer veldig godt for et slikt arrangement, sier utstillingsleder Mona Himo Aakervik.

Og vinnerne er...

Spesielt barnekonkurransen er populær, kan hun fortelle.

– Dette er noe ungene gleder seg like mye til hvert år. Her får alle premier, sier Aakervik.

En av de mest ivrige av de 20 barna i konkurransen var Lisa Amdal. Hun fikk utfordring med å holde styr på hunden Frøken Fryd, som tydelig var mest interessert i å hilse på alle tilskuerne utenfor den tilmålte banen.

Til slutt ble vinnerne, «Best in show» kåret. I klassen fuglehund vant Olympos Mia Maschera A Carnevale (Bracco Italiane) med eierne Irene Krogstad og Eirik Muan. Beste harehund ble Streif av Harafjell (Dunker) med eier Sheila Rao.

I valpeklassen vant gordonsetteren Faiza til Hanne Himo Selset og irsksetteren Super-Hero til Håvard Aunehaugen premier.

Relaterte saker: