150 år med Røde Kors

I år har hjelpeorganisasjonen jubileum, og feirer med en norgesturné. Søndag var de på Rørvik.

FØRSTEHJELP: Vigdis Nordheim lærer bort litt førstehjelp til Bendik Emilsen, som øver seg på førstehjelpsdukka Henry. Foto: Leszek Pokrywka 

FEIRET: Vigdis Nordheim fra Røde Kors og fylkesråd Terje Sørvik viste fram førstehjelpsdukka Henry under Røde Kors sitt 150-årsjubileum. Foto: Leszek Pokrywka 

KAKE: Denne 1,5 meter lange kaka ble servert på jubileet. Foto: Leszek Pokrywka 

arkiv

RØRVIK: Med kake, underholdning, historie, førstehjelp og kanopadling – ble det ei fin markering i kystbyen Rørvik.

– Det er Norges Røde Kors som reiser rundt med en stor konteiner for å vise fram historien og verve nye medlemmer, sier Dordis Furu, leder i Vikna Røde Kors.

Besøker 100 steder

Turneen startet på Geilo i påska, og avsluttes i Oslo i september. I mellomtida skal de besøke nær 100 steder i Norge, hvor Kirkenes er det nordligste stoppet. Nå har de vært innom fire nordtrønderske steder, og reiser videre fra Rørvik til Brønnøysund.

150-årsjubileet ble på Rørvik markert søndag. De er kjempefornøyde med besøkstallet, som ifølge sjåføren til norgesturneen mente er rekord.

– Det har vært mest unger og barnefamilier innom, men også voksne og eldre, sier Furu.

Det ble tid til å lære litt om historien til Røde Kors, både lokalt og nasjonalt. I tillegg ble det også sang og musikk fra scenen – med både barn og unge – samt Kent Aune og Øystein Hellesø.

– Barna har også fått lært litt om førstehjelp med førstehjelpsdukka Henry, sier hun.

Trenger mer hjelp

Et av målene med norgesturneen er å vervet flere medlemmer til Røde Kors.

– Vi har ikke fått vervet så mange aktive, men noen passive medlemmer, sier Dordis Furu.

Hun håper flere har lyst til å bli med i Røde Kors sin besøkstjeneste og i hjelpekorpset. De trenger spesielt flere aktive medlemmer i besøkstjenesten.

– De besøker eldre og tar de med på tur et par ganger i året, sier Dordis Furu og legger til:

– Røde Kors gjør jo en kjempebra jobb, og mange har nok et positivt forhold til oss. Hvis vi skal fortsette slik vi gjør, må folk engasjere seg, sier hun.

Samtalebenk

Alle plassene som får besøk av Norges Røde Kors får en såkalt samtalebenk.

– Benken skal symbolisere det å bry seg, som Røde Kors står for, sier Furu.

Hun forklarer at det er meninga å oppfordre flere til å sette seg ned og slå av en prat med hverandre ansikt til ansikt.

– I første omgang blir vi nok å sette den ut ved spesielle anledninger, for jeg tror ikke vi tør å la den stå alene på ulike plasser i Rørvik ennå, sier Furu i Røde Kors.