Jan Olav lot Northug smake sin egen medisin

Han har vært aktiv i snart 30 år. Men aldri har Jan Olav Smalås (39) fått så mye oppmerksomhet som i Trønderjoggen. For Smalås lot Petter Northug få smake egen medisin i løpet.

HOLDT UNNA: Jan Olav Smalås hadde følge av Petter Northug i nesten 10 km i Trønderjoggen, og Namdal LK-utøveren gikk seirende ut av duellen. FOTO: Helge Langen/teambiathlon.no 

arkiv

TRONDHEIM: Du har sett Northug i omtrent samme rolle svært mange ganger. Liggende tett i rygg på konkurrentene. Men da med ski på beina.
 

Denne gang het konkurrenten Jan Olav Smalås fra Namdal Løpeklubb, og skiene var byttet ut med joggesko. Anledninga var Trønderjoggen over 10 km i Trondheim.
 

Men om bildet var likt det som bruker å være situasjonen når det drar seg til mot målgang i skirenn, var det en stor forskjell på slutten. For det var ikke Northug som sto for rykket.
 

– Da vi kom til den siste bakken visste jeg at jeg måtte prøve det jeg kunne for å riste han av meg. Og jaggu slapp han ikke, og han kom ikke tilbake på slutten, smiler Smalås.
 

For han hadde fått luke til Northug også i et par av de andre motbakkene tidligere i løpet, men da hadde skikongen kommet tilbake i påfølgende unnabakke. Men så ikke denne gang.
 

– Jeg holdt heldigvis unna til mål, sier Namdal LK-utøveren.

Aldri så tett

Smalås har løpt fort i vår, og viste seg fram også i Trønderjoggen. Han ble klart slått av klassevinneren – råsterke Ebrahim Abdulaz, uten at det gjorde oppmerksomheten rundt Smalås løp mindre. For aldri har han fått så mye oppmerksomhet i et løp. Ikke så rart, når man løper sammen med Petter Northug.
 

– Det var voldsomt med heiing hele vegen. Men det var jo ikke mitt navn de ropte da, sier han og ler.
 

Det var ikke Petter Northug Smalås tenkte på da han startet, men han fikk rask «kjennskap» til skikongen.
 

– Han la seg i rygg på meg omtrent med en gang. Ingen av oss er jo noen raske startere, men vi plukket mange løpere etter hvert.
 

For Smalås/Northug ble en duo. Smalås først, Northug noen cm bak.
 

– Jeg har aldri opplevd å ha en løper så tett på meg over så lang tid. Jeg følte omtrent han lå over skuldra mi.
 

– Fikk du drahjelp?
 

– Ikke en meter, sier han med et smil.

Takket for hjelpa

Smalås tok andreplassen i sin klasse, og var sju sekunder foran Northug i mål. Sistnevnte var tydelig fornøyd med drajobben hans overmann hadde gjort.
 

– Han kom og takket for jobben jeg hadde gjort. Moro det da, sier Smalås.
 

PS: Samboer Heidi Hestmark var suveren på 5 km for damene. Hun var over minuttet foran neste kvinne.