Nå skal biler og båter stoppe på Salsnes

Ny driver, lokal mat og ei båthavn til 14 mill. Forventningene er høye foran sesongåpninga av Salsnes kro.

KLAR FOR SESONGSTART: Den nye krodriveren sammen med Salsnes båtforening, som de siste åra har lagt ned 4.000 dugnadstimer for å bygge opp det de mener er en av landets vakreste båthavner. 

Gry Indermo, driver Salsnes kro. 

Gry Indermo, driver Salsnes kro. Med Andreas Svarliaunet, leder i Salsnes båtforening (til venstre) og Joar Reppen. 

arkiv

SALSNES: 1. mai åpner dørene på Salsnes kro. Kroa har skiftet mange drivere opp gjennom åra, med vekslende hell. Gry Indermo er likevel optimistisk.

– De lokale kroene holder på å forsvinne. Små vilkår gjør det vanskelig å få det til å gå rundt. Vår forutsetning er litt annerledes – vi har en av landets vakreste båthavner tilknyttet kroa, sier den nye driveren.

33-åringen, som selv er fra Salsnes, er utdannet sykepleier men har de siste fem åra jobbet som kokk på Mo gård. Når hun tar over kroa 1. mai er det lokal mat som vil stå i fokus.

– Alle råvarene kommer fra Namdalen. Vi skal blant annet tilby laks, fiskekaker og tradisjonelle kroretter som kjøttkaker og hamburger. I tillegg driver jeg litt med kakebaking, sier hun.

Åpent mandag til søndag

Salsnes kro vil holde åpent hver dag, mandag til søndag.

– Sesongen vil vare til desember, med stengt kun et par måneder i vinterhalvåret. I tillegg til familievennlig krodrift på dagtid, vil vi prøve oss på ulike arrangement som pubaften og rekeaften. Vi har alle rettigheter og målet er at kroa skal bli et hyggelig samlingspunkt for både lokale og tilreisende, sier Indermo.

Inne i kroa er det rundt 60 sitteplasser.

– Vi skal i første omgang beholde kroa som den er, men har noen planer til forbedringer etter hvert, sier Indermo.

De største endringene vil skje på uteområdet. Her blir det tilrettelagt for fisking, turstier og det er også planer om tilbud som stupebrett og vanntrampoline for badenymfer.

4.000 dugnadstimer

I løpet av et år passerer det 130.000 biler forbi Salsnes kro i Fosnes kommune.

– Målet er å få flere til å stoppe. Vi har en unik beliggenhet her på Salsnes. Jeg har tro på at satsinga med kroa og båthavna vil få samfunnet på Salsnes til å vokse. Det trengs – det er en del ungdommer som har flyttet herfra, sier Andreas Svarliaunet, leder i Salsnes båtforening.

Båtforeninga eier Salsnes kro sammen med Firma Albert Collett. De siste par åra har foreningas 35 medlemmer drevet kroa på dugnad. I tillegg har de siden 2011 jobbet i 4.000 dugnadstimer med å bygge opp den nye båthavna, som har plass til rundt 60 båter.

– Vi har vel igjen mellom 500 og 1.000 dugnadstimer før vi er helt ferdig. Det kommer til å bli veldig bra, sier Svarliaunet.

Havneanlegget ligger godt avskjermet, med masse gravd opp rundt hele anlegget. Total kostnad ligger på over 14 millioner kroner, penger båtforeninga har skaffet ved hjelp av dugnad, kystmidler og midler fra fylke, kommune og private.

– Området genererer aktivitet for kommunen og det er imponerende å se engasjementet og arbeidsviljen til bygde- folket. Folk stiller opp på dugnad hver lørdag, sier Svarliaunet.

– Dette er et samarbeidsprosjekt. Båtforeninga har lagt ned enormt mye arbeid. De siste par åra har båttrafikken økt og omsetninga på kroa gått opp. Målet er at trenden skal fortsette, sier Gry Indermo.