Bravadene til Aasmulen er mange og imponerende

Hedret skihelten

Foran nesten 100 sambygdinger og 135 år etter sin død fikk Namdalens og kanskje Norges aller første skihelt – Lars Ingebrigtsen Aasmulen – endelig sitt eget minnesmerke i heimbygda Harran.

Gjensyn: 135 år etter sin død er skiløperen Lars Ingebrigtsen tilbake i Harran. Til venstre ordfører i Grong, Skjalg Åkerøy.Foto: Stein Nervik 

Røpet Detalj: På venstre krage finner man årringen fra Aasmulens fødselsår kunne kunstner Øystein Viem fortelle etter avdukinga. Bak ser vi ordfører Skjalg Åkerøy. 

arkiv

HARRAN: Mange tror han er den opprinnelige Trysil-Knut i vegmester og kaptein Bernt Lunds dikt. Om det stemmer er vanskelig å få bekreftet.
Men at Lars Ingebrigsen Aasmulen var en racer på ski, er det ingen tvil om. Flere hevder han ikke bare var Namdalens, men også Norges første kjente skiløper etter birkebeinerne.

Uhyre rask

Historiene om Aasmulens bravader i skisporet er mange og imponerende.
En kald vinterdag skal kona ha bedt ham om å ta seg en tur fra heimgarden til Elstad med barselgraut. Aasmulen la av sted og historien sier at da han kom fram så var grauten fortsatt varm.
En annen gang skal han valgt å gå på ski da han ble tilbydd skyss av lensmannen. Da lensmannen kom fram, sto skiløperen og ventet på ham og lurte på om han skulle ta den slitne hesten inn på låven.

Furu fra «egen» skog

Hva er da mer naturlig enn å avduke statuen av en av våre første helter i nasjonalsporten ski på selveste nasjonaldagen? I heimbygda Harran.
Arbeidet med en statue av Lars Aasmulen kom i 2013 da Harran Idrettslag utfordret Grong historielag til å reise en skulptur av bygdas store sønn.
Henvendelsen gikk videre til Harran utviklingslag som også tente på ideen og bestemte seg for å ta kontakt med kunstneren Øystein Viem.

I slekt med kunstneren

Enden ble at partene ble enig om å lage en skulptur i furu fra Harran. Aasmulen var også skogsarbeider og lensmannen.
Et tre som ifølge årringene var 80 da Aasmulen ble født ble skaffet til veie fra skogene han selv brukte mye tid i.
– Det betyr at treet kan ha blitt passert av Aasmulen noen ganger, sa Bo Pettersen, leder i Harran utviklingslag før avdukinga.
For Øystein Viem har arbeidet med skulpturen gitt ham ny kunnskap om egen familie.
– Jeg fant jo ut at vi er i slekt, kunne han fortelle de i underkant av 100 frammøtte etter at ordføreren i Grong, Skjalg Åkerøy hadde avduket statuen.
I tillegg til idretts-, historie- og utviklingslag har også flere lokale lag, foreninger og bedrifter bidratt til at Aasmulen igjen kan ses på ski i Harran.