Drømme-mai i Lierne

Både banker og Innovasjon Norge har strekt seg langt for at Lierne skal få et nytt lefsebakeri. Til jul skal det ansettes nye folk.

ENDELIG: – Det tok litt lengre tid enn vi hadde trodd, men jeg har aldri tvilt. Og nå er vi endelig i gang, sier John Helge Inderdal.FOTO: BJØRN TORE NESS 

Satser i Lierne: Tidligere ordfører i Bergen og kaffekonge Herman Friele. Blir han også lefsekonge? 

Med og løfter: Banksjef Jon Håvard Solum i Grong Sparebank. 

arkiv

SØRLI: – Planen er å ansette folk til jul. Men hvor mange arbeidsplasser det blir, vet jeg ikke nå. Det kommer an på hvor mye vi selger, sier en glad John Helge Inderdal.

Mandag signerte han en avtale med Innovasjon Norge, Sparebank 1 SMN og Grong Sparebank som til sammen låner ut over 30 millioner kroner for å bygge nytt bakeri. I tillegg stiller investorene Herman Friele, Inderdal og noen sentrale personer fra Lierne Bakeri-tida med mindre aksjeposter.– Vi løfter i lag. Jeg synes det er fint at banker som i det daglige er konkurrenter kan samarbeide om dette, kommenterer Arne Haug, banksjef for næringsliv i Sparebank 1 SMN.

Statsrådsskryt

De to bankene låner ut ti millioner kroner til bakeribygget. I tillegg vil Sparebank 1 bidra med arbeidene kapital når driften i Drømmebakeriet etter planen er i gang i løpet av kommende vinter.

– For oss er det viktig å bidra i den situasjonen Lierne er i, sier banksjef Jon Håvard Solum i Grong Sparebank.

Han forteller at banken har strekt seg litt lenger enn normalt, men understreker samtidig at de har tro på prosjektet.

– Alle har strekt seg for å få til dette. Vi føler i likhet med de andre et ansvar for at det skapes arbeidsplasser i distriktet.

– Det har vært en fin mai for Lierne så langt, påpeker direktør Ulrik Hammervold i Innovasjon Norge og viser til at det bare er én uke siden Lierne fikk vite om at regjeringen bidrar med til sammen 30 millioner i omstillingsmidler.

Nyheten nådde i går helt fram til kommunalministeren.

– Det er svært gledelig at det allerede har planer for nye arbeidsplasser i bakeriet og at flere aktører bidrar for å skape ny vekst i kommunen, sier Jan Tore Sanner som skryter av aktørene som jobber sammen.

Satser på folkene

– Omstilling er krevende. Derfor er det viktig at vi jobber sammen for å skape ny vekst.

Bygginga av det nye bakeriet vil starte i løpet av kort tid. Ansettelser starter man altså etter planen med litt før jul.

– Målet er at produktene våre skal være i butikkhyllene før neste sommer, sier Inderdal.

Noe Haug i Sparebank 1 har stor tro på.

– Det er folkene bak prosjektet som gjør at vi satser. Inderdal og co. har vist at de kan gjennomføre. Og Friele har et apparat for distribusjon ut til butikkene, sier SMN-sjefen.