– Flatanger er et ikonisk sted for Norge

Mulighetene for klatring i Flatanger strekker seg mye lengre enn bare Hanshelleren.

Reist langt: Jules Holroyd (i fjellveggen) og Federico Picinali tok turen fra England for å teste hva Flatanger har å by på. 

«Via Ferrata»: Berit Hestnes viser fram «trappa» som du kan gå 90 meter opp fjellveggen på. 

Finnes ikke maken: – Det er mange muligheter i området som ennå ikke er oppdaget, sier Magnus Midtbø. 

arkiv

FLATANGER: – Det finnes noe for alle ferdighetsnivå. De hardeste rutene får ofte all oppmerksomheten og derfor er det ikke så mange som vet at det er muligheter for alle her, sier Magnus Midtbø som er i verdenstoppen i sportsklatring.

Den siste uka har han vært på Strøm i Flatanger og klatret i Hanshelleren.

– Når du er i utlandet og klatrer er Flatanger det folk spør om. Det er nok det mest kjente stedet å klatre i Norge, sier han.
 


Selv om klatrere i verdensklasse de siste årene har kommet til Flatanger for å klatre i den karakteristiske hula, så er det mange andre muligheter for dem som ikke føler at de er helt klare for å ta fatt på Hanshelleren.

– Det er faktisk flere lette ruter rundt hula enn det er harde ruter. Det er en totalopplevelse her med både naturen, dyra og fiske. Plassen er på en måte et fristed, mener Midtbø.

– Har du noen tips til klatrere som vil opp i veggen?

– Først og fremst kan det være lurt å ta brattkort. Det er et kurs hvor du går gjennom det som er å vite rundt det å klatre innendørs. Så finnes det «inne til ute»-kurs hvor du kan lære de små forskjellene på å klatre på en innendørsvegg og en fjellvegg, sier Midtbø.

Stort potensial

I områdene rundt Eivikfjellet, Sandmælen, Kvernhusskaret, Gladsøyfjellet, Nordstrømmen og Hanshelleren er det rundt 230 ruter i alle vanskelighetsgrader. Den hardeste har en grad på 9a pluss.

– Før 2011 da vi boltret en 8c-rute i Flatanger fantes det kun én rute i hele Norge som var så tøff. Etter at boltringa av Hanshelleren har vanskelighetsgraden skutt i været, mener Midtbø.
 


I 2014 kom det ut en guide over de rutene som er blitt boltret.

– Flatanger kommune har et enormt potensial med tanke på utvikling av nye klatrefelt. Steinkvaliteten er meget kompakt og godt egnet for klatring, skrev lederen for Norsk Bolteforbund, Runar Carlsen i guiden.

Stor trafikk

Berit Hestnes og Olav Strøm leier ut husrom og driver klatrecamp på Strøm gård til ivrige klatrere. I tida framover er det meste av rom fullbooket.

– De er veldig ivrige de som kommer. De drar rundt og ser etter nye ruter, smiler hun.

Som et ledd i å gjøre området rundt Strøm gård klatrevennlig for andre enn verdenseliten, har det blitt boltet noe som kalles for en «Via ferrata». Her er det mulig å gå 90 meter opp på en stige som er boltet i fjellveggen.
 


Sikkerhetsutstyr må selvfølgelig være på plass.

– Det er ikke helt klart ennå, men vi har kjøpt inn det utstyret som trengs. Vi ser allerede at det er flere familier som har leid seg inn framover, sier Hestnes.

Jules Holroyd og Federico Picinali har reist fra England til Flatanger for å prøve seg på fjellveggene. Dette er aller første gang de klatrer i Norge, og førsteinntrykket er mer enn godkjent.

– Det som er så bra med Flatanger er at det er mange muligheter, mener Picinali som har klatret i nesten tolv år.

– Utsikten her er helt fantastisk, sier Holroyd fra toppen av en av «hvermannsen-rutene».

Hun har to år med klatring bak seg, og synes det er flott at det også finnes ruter som kan klatres av dem som ikke helt kan kalle seg toppklatrere.