Spretter champagnen for ny båtrute

– Dette er en historisk dag for oss, sier Per Helge Johansen, ordfører i Leka kommune.

TUR: Onsdag var det visningstur for den nye opplevelsesturen mellom Brønnøysund, Leka og Rørvik. F.v. Marit Dille, Audhild Bang Rande, Per Helge Johansen, Kristin Floa og Venke Thorsen. 

LEKA: Opplevelsesturen byr på en guidet busstur rundt Leka. F.v. Arnfinn Holand og Per Helge Johansen 

SAGN: Under båtturen forteller guiden sagnet om De syv Søstre, og det blir muligheter for å se og ta bilde av Torghatten. 

arkiv

BRØNNØYSUND/LEKA/RØRVIK: 28. juni går første opplevelsestur med båt mellom Brønnøysund, Leka og Rørvik, og på onsdag var det prøvetur. Om bord i båten sprettet Per Helge Johansen champagnen og ønsket velkommen til et nytt eventyr.

– Målet må være å ønske velkommen til en opplevelse utenom det vanlige – et eventyr på kysten. Det er moro at vi har fått til dette sammen, sier han og legger til:

– På norgeskartet er dette kanskje ikke så stort, men for oss på Leka kjennes det nok litt annerledes ut.

Opplevelsesrik rute

Hurtigbåten Kingen, med plass til 48 mennesker, skal ta turister og lokale med på ruta. Båten skal gå fra Brønnøysund hver lørdag og søndag, og stopper på Leka for en guidet busstur, før turen går videre til Rørvik.

– Hvis vi klarer å få til et varig system for folk som vil ha en spesiell opplevelse på kysten, vil tilbudet helt sikkert bli brukt, sier Johansen.

Både i båten og på bussturen på Leka er det guider som forteller om blant annet Torghatten, Ørnerovet og De syv søstre. Mellom Leka og Rørvik serveres Lekamøyas hjemmelagde fiskekaker, samt kaffe og «noe attåt».

På søndag og mandag morgen går båten tilbake. Dette gjør det mulig for de reisende å være igjen på Leka eller Rørvik, og kombinere turen med andre opplevelser.

– Avganger på flere dager skaper større fleksibilitet, kommenterer Johansen.

Godt samarbeid

Ideen til opplevelsesturen kom til live på ordførerens kontor.

– Du kan si at unnfangelsen skjedde med Kristin Floa og Venke Thorsen på ordførerkontoret. Det sjarmerende med prosjektet er ikke bare at det kan gjøre regionen mer tilgjengelig, men at vi utvikler en kultur for å skape ting sammen.

Samarbeidspartnere til prosjektet er blant andre NYN, foreningen Kystriksveien,Trollfjell Geopark, Nordland- og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

– Dette er en historisk dag for oss. Jeg er veldig glad for at vi har fått det til. Nå får vi se hvordan det går, sier ordføreren.

– Pakke med opplevelser

Marit Dille, daglig leder i NYN, har vært med på prosjektet siden starten, og har stor tro på den nye opplevelsesturen.

– Det har vært spennende og artig å være med, for folk har vært så entusiastiske. Jeg håper aktørene framsnakker turen, slik at den eksterne turisten oppdager oss, sier hun.

Dille har hatt ansvaret for å rigge prosjektet.

– Vi har sydd sammen en pakke med opplevelser, og det som er så bra er at vi ikke har trengt å finne opp noe nytt, vi har bare brukt av alt vi har her fra før.

Hun påpeker at samarbeidet mellom kommunene og de ulike næringsaktørene har vært viktig i prosessen.

– Alle har forskjellig kunnskap å komme med. Nå er det om å gjøre å skape stor interesse i den begrensede perioden, for å gjøre prosjektet bærekraftig, sier Dille og legger til:

- Jeg har en følelse i magen som sier at vi skal få det til.