Saga går for ny sagdag

Etter et pauseår er Sagdagen tilbake. Neste lørdag blir det igjen liv og røre på «høvleriet nedpå stranda».

UTSTYRET I ORDEN: Norsk Sagbruksmuseum inviterer til ny familiedag på «bruket. Fra venstre foran: Åge Brikselli (produksjonsarbeider), Robert Holen (museumspedagog), Jarl Andreassen (konferansier) og Bjørnar Sellæg (formidlingsleder Museet Midt). Bak: Artist Kine Kvalstad, motorsagkunstner Tomas Aarmo og Geir Otterbekk (produksjonsarbeider).  FOTO: ESPEN FOSSLAND 

arkiv

NAMSOS: For tredje gang inviterer Norsk sagbruksmuseum og Museet Midt (herunder også Namdalsmuseet og Kunstmuseet) til Sagdagen på Spillum.

– Vi hadde et pauseår i fjor, det trengs mye folk for å arrangere en sånn dag. Men i år er vi tilbake med aktiviteter og tilbud for hele familien, sier museumspedagog Robert Holen på Norsk sagbruksmuseum.

Intensjonen bak er å vise fram Spillum dampsag & høvleri, som Holen mener er et unikt kulturminne i Namsos.

– Her kan du oppleve Norges eneste komplette dampsagbruk. Det pleier å være stor interesse for de gamle rammesagene i saghuset, sier han.

Framfører kulturskatt

Men Sagdagen kan tilby mer enn sagbrukshistorie. På programmet står tilbud som bodsalg, laftebygging, snekkering, tredreiing, matservering i grillhuset og en rekke aktiviteter for barn – som hesteridning, seljefløyte-laging, hopping i høy og spikrekonkurranse.

– Det blir et tett program i fire timer på formiddagen. Her er det noe å gjøre for både liten og stor, sier Jarl Andreassen, som er konferansier på Sagdagen.

Nytt av året er øksekastkonkurranse med «Farmen»-vinner Morten Heggdal. Musikk blir det også, Ellen Opdal tar med toraderen mens Kine Kvalstad skal tolke uutgitt materiale av dikteren Louis Kvalstad, som hun er i familie med.

– Vi har funnet en liten kulturskatt, et verk Louis ikke ble helt ferdig med før han døde. Dette er noe jeg har jobbet en del med dette året, og som altså skal framføres med sang på Sagdagen, sier Kvalstad.

Livsfarlig leketøy

Helt ufarlig er ikke hobbyen til Tomas Aarmo. I 15 år har han holdt på med motorsagkunst. Sagflisen står når han skal forvandle trestubber til figurer med både ansikt, snute og klør.

– Dette er en hobby som krever trening, det er jo et livsfarlig verktøy du leker deg med. I Norge er det bare tre-fire som holder på aktivt, sier Aarmo.

Figurene han lager skal auksjoneres bort til høystbydende.

Sagdagen har i år også arrangert gratis skyss fra sentrum.

– Det går buss fra dampskipskaia fire ganger, en i timen, slik at eldre og folk som vil la bilen stå kan komme seg hit, sier formidlingsleder Bjørnar Sellæg.

Nå er det bare godværet som mangler før Sagdagen 20. juni.

– Vi håper på oppholdsvær, men setter opp partytelt i til- felle nedbør. Sist hadde vi 400 besøkende på dagen, vi håper på like mange, eller aller helst enda flere, denne gang, sier Sellæg.