50 år på vegen er ingenting for Ottar «Big Hand» Johansen

Norges største countrylegende markerer i disse dager 50 år som artist. Til helga skal det feires med publikum i Harran og Namsos.

TIL HARRAN OG NAMSOS: Ottar «Big Hand» Johansen tar med seg bandet og lover to konserter med gammelt og nytt materiale når han gjester Harran og Namsos henholdsvis fredag og lørdag. 

arkiv

NAMSOS: 66-åringen fra Sulitjelma var tidlig et hopptalent. Da han fikk gitar i konfirmasjonsgave, tok karrieredrømmen en annen retning.

– Da var jeg solgt, og la hoppskia på hylla. Siden har jeg vært på vegen, sier Ottar «Big Hand» Johansen.

I 50 år har han vært plate- og turneartist. Jubileet markeres med albumet «50 Years On The Road» (som bl.a. har mottatt terningkast fem i VG) og påfølgende norgesturne, der «Big Hand» og bandet blant annet skal gjeste en rekke av sommerens musikkfestivaler.

Spilte inn på kassettspiller

Men først stopper han innom Namdalen. Først på Harran kro fredag, før Onkel Oskar i Namsos får besøk lørdag.

– Vi spilte på kroa i Harran i fjor, det var hyggelig. Men det er mange år siden jeg har vært i Namsos. Det måtte være en gang på 80-tallet. Jeg husker også Namsosmartnan på 70-tallet. Da var det jam nede i kjelleren på Grand hotell, minnes Johansen.

Tidlig i karrieren var det mest ungdoms- og forsamlingshus som var arbeidsarenaen til countryartisten. Gjennombruddet kom sammen med bandet Country Snakes på begynnelsen av 70-tallet, mens hans første soloplate, «Hverdagshelter» kom i 1978.

– Det var stort første gang vi kom i et lydstudio. Den gang var det ingen som hadde hjemmestudio, vi spilte inn demoer på kassettspiller, sier han.

- Å stå på scenen er fortsatt artig

Sammen med Claudia Scott og Casino Steel fikk Johansen Spellemannprisen 1985 i klassen roots & country for albumet «Oh Yeah!». Han vant også Spellemannprisen 1988 i samme klasse for albumet «Game Of Hearts».

«Big Hand» har også turnert i USA, og delt scene med storheter som George Jones, Johnny Cash, Waylon Jennings og Willie Nelson.

– 50 år på vegen – du blir ikke lei av turnelivet?

– Selve reisinga kan du bli lei, men å stå på scenen er fortsatt artig. Det er givende å se at folk setter pris på det du spiller, sier Johansen.

Han lover både gamle og nye countrylåter når han kommer til Harran og Namsos til helga.

– 50 år er ingenting. Jeg gir meg ikke ennå. Neste år gir jeg ut «51 Years On The Road», deretter «52 Years» og så videre, spøker Johansen.