Sola på snarvisitt

– Juni til nå har nok vært kaldere enn normalt, sier meteorolog Trond Thorsteinsson.

Depper ikke: Kjell Kaldahl på Namsos Camping tror finværet vil komme – etter hvert. 

Hvor varmt er det i vannet?: NA testet badetemperaturen på Otterøya like utenfor reiret til tjeldparet Hjalmar og Hjørdis.  

Ikke pakket opp: Are Torgersen har så langt ikke pakket opp sommerens varer i butikken. 

Ut på tur: Bjørg og Johannes Aaring er stadig ute og trimmer. Uansett vær. 

arkiv

NAMSOS: Men han lover litt bedring allerede onsdag for kalde trønderske kropper.

– Det vil komme ei merkbar økning i temperaturen allerede i dag, og det vil kanskje også komme glimt av sol. Samtidig kan det komme litt nedbør, men det er ikke snakk om store mengder. Ellers vil det mot helga bli gradvis bedre, og det vil være muligheter for sol og fine temperaturer på lørdag, sier Thorsteinsson, som tror gradestokken kan komme opp mot 15 pluss noen steder.

Badetemperaturer

Regn og temperaturer ned mot fire grader har preget Namdalen de siste ukene, og mang en trønder kan nok med hånda på hjertet si at det dårlige været har gått inn på dem.

NA tok turen til tjeldparet på Otterøya for å sjekke badetemperaturen. Der viste graderstokken 11 grader i vannet, mot åtte grader i lufta.


DEL DINE BADEBILDER - TA EN BADESELFIE MED #NAKLIKK - OG DU KAN FÅ ET BADETERMOMETER FRA NA!

På Namsos Camping har de ikke merket særlig nedgang i utleie av hytter på grunn av været.

– Nei, men det er nok mer drop-in-kundene som lar seg påvirke av været. Der har vi merket det litt. Samtidig hadde vi veldig mye folk på campingen i mai, langt flere enn i fjor, forteller Kjell Kaldahl.

Vi står på stranda inne på campingplassen, og Kaldahl har akkurat tatt opp et termometer fra vannet. Den viser at badetemperaturen ligger på hustrige 12 grader.

– Det kommer nok til å snu. Det er jo rundt sankthans-tider at sommeren starter her i Namdalen. Så det er egentlig bare å ta på seg den namdalske bunaden (regntøy) og komme seg ut for å finne på noe fram til sola titter fram, ler Kaldahl.

Hos Libris Torgersen i Namsos har den dårlige forsommeren ført til at de rett og slett ikke har pakket opp årets sommervarer fra eskene ennå. De står nede i kjelleren – og venter på sola.

– Folk som kommer innom snakker nesten ikke om annet enn det dårlige været. Alle som en er værsjuke, kan du si, forteller Are Torgersen.

– Har du tro på at det kommer til å snu?

– Når sola kommer, vil kundene komme. det er jeg sikker på, sier han.

Ut i all slags vær

Langs vegen på Otterøya er Bjørg og Johannes Aaring ute på sin faste trimtur. Annenhver dag, i nærmest all slags vær, tar de fatt på turen som tar mellom 45 og 60 minutter. Alt etter om de går eller sykler.

– Været kan vi ikke gjøre noe med. Og bra er det, ler Bjørg.

Johannes har i ei årrekke ført det han kaller værbok, og han kan fortelle at til tross for at mange av oss ser tilbake på fjorårets sommer som helt fantastisk, så var det nesten like kaldt på samme tid i fjor.

– Men vi hadde en fin mai, og en veldig fin juli i fjor. Tradisjonelt sett begynner finværet etter sankthans her i området, sier Johannes.

Litt grått, så flott

Tilbake hos Meteorologisk institutt i Bergen forteller Thorgersson at det på torsdag og fredag kan bli litt gråere, men at det vil gå over etter ei kort stund.

– Det er bedring i sikte for værsjuke trøndere. en variasjon i været er nok naturlig. Også at det kan være veldig varmt ett år, men kaldt og surt det neste. Juni i år kan vi nok si har vært kaldere enn normalt over hele landet, sier den vakthavende meteorologen.