Boksalg gir utdanning

For at Peter Simon Namanya skal kunne ta høyere utdanning, selger han bøker i Namsos i sommer.

Boksalg gir Bedre framtid: Peter Simon Namanya selger bøker for å finansiere utdanninga og hjelpe familien. Slik at de får ei bedre framtid. I sommer reiser han rundt i Norge – og nå er han i Namsos. FOTO: Bjørn Tore Ness 

arkiv

NAMSOS: Til vanlig studerer Peter Simon Namanya ved Bugema-universitetet i Uganda. Han har ett år igjen av bachelorgraden i regnskapsføring. Mens han studerer, er kona og de tre barna på fire og to år og gutten på en måned heime. I tillegg til en bror på videregående.

– For hver bok får jeg 30 prosent av salget, og de går til å finansiere studiene og til familien min, sier Peter Simon.

Ulike tema

Han selger bøker for Norsk bokforlag. Her er det bøker om kroppen, urter, livet og god natta-historier fra Bibelen med mer.

– Det er varierende hvordan jeg blir mottatt. Når de vet hvor jeg kommer ifra, er det ikke dårlig. Vet de det derimot ikke, er det noen som kan være veldig skeptiske, sier Peter Simon.

– Om noen er skeptiske, har jeg med meg papirer på arbeidstillatelse som jeg gjerne viser fram. Og jeg betaler skatt til Norge.

I Uganda er det svært få med høyere utdannelse. Simon kommer fra en familie hvor faren er en fattig bonde.

Selv med en slik bakgrunn har han greid å begynne med en utdannelse.

– Jeg har alltid vært interessert i engelsk, og det fikk meg til å ville studere mer, sier Peter Simon og legger til:

– Videregående fikk jeg finansiert fordi jeg løp og spilte fotball. Slik gikk det derimot ikke da jeg startet på universitetet.

Året består av to semester og hvert semester koster 6.000 norske kroner. Det blir ikke gitt lån for å finansiere utdanninga.

– Det er bare skoleavgifta, i tillegg kommer bøker, husleie, mat og transport, sier Peter Simon.

Inntektene han har på bokslaget går med til dette. Det som blir til overs, sendes heim til familien.