Fortsatt en enkel gutt fra landet

For 40 år siden kom Arve Løberg inn i redaksjonen til Namdal Arbeiderblad som ung 21-åring. Nå, 40 år etter, er han tilbake der hans journalistiske karriere startet – men denne gang som ny eier av avisa.

Foto: Jonas olsen 

arkiv

STEINKJER: En søndag i 1975 kom snåsningen Arve Løberg inn til sin første dag som sportsleder i det som den gang het Namdal Arbeiderblad. Fotballkamp i Kleppen hvor Namsos tok imot Henning IL sto på kjørelista. Løberg forteller om et miljø i avislokalene som var gjestfritt, omgjengelig og om ansatte som tok imot nye medarbeidere med åpne armer ispedd litt godhjertet tyn.

Nå, 40 år etterpå, står han nok en gang i redaksjonslokalet til NA, men denne gangen er han der som redaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa, som nå er de nye eierne av NA. På mange måter er ringen sluttet.

– Det var nesten som å komme heim, og jeg følte den samme omgjengeligheten og gjestfriheten som jeg kjente for 40 år siden. For meg var det ganske sterkt emo- sjonelt, forteller Løberg.

Lang karriere

Vi sitter inne på kontoret hans i Trønder-Avisas lokaler. På veggen henger karikaturtegninger av han selv, samt et par bilder av Trøndelags, og Namsos sin store musikkhelt, Åge Aleksandersen.

Til sammen ni år av hans nå 40 år lange karriere tilbrakte han hos NA. Først en periode på fem år fra 1975 til 1980, hvor han jobbet som sportsleder og etter hvert reportasjeleder. I 1980 begynte han hos Arbeider-Avisa i Trondheim og var der i to år før en jobb hos VG i Bergen gjorde at han flyttet til Vestlandet.

Fire år etter han forlot Namsos første gang ble han hentet inn igjen til NA som nyhetsleder. Han ble også tildelt rollen som redaksjonssjef.

– Hvis noen hadde sagt til meg på starten av 80-tallet at jeg skulle stå som administrerende direktør og redaktør for Trønder-Avisa, ville jeg sagt at det var utenkelig. Det var i hvert fall utenkelig at Trønder-Avisa skulle ha kjøpt opp NA. Det ville vært som science fiction, forteller Løberg.

Underdog

På den tida var det tre aviser i Namdalen, og Namdal Arbeiderblad var underdogen, mens Trønder-Avisa var den store fienden.

– Vi dyrket situasjonen som underdog for alt det var verdt. Da måtte vi stå på, og vi måtte være litt småfrekke. Litt likt som jeg opplever at NA vil være i dag, mens Trønder-Avisa er litt mer sedat. Du kan i dag sammenligne Trønder-Avisa med Aftenposten og sammenligne NA med VG.

I 1988 gikk Løberg sammen med aviskollegene Frode Buvarp og Arne Ramstad og startet reklamebyrået Trio Media. Ramstad driver fortsatt firmaet den dag i dag.

– Der jobbet jeg til 1992 da jeg startet som informasjonssjef i TV 2. Der ble jeg informasjons- direktør i 95.

Videre fram til han ble redaktør i Trønder-Avisa i 2002, var han innom stillinger som administrerende direktør i plateselskapet Norske Gram og salgssjef i Chess Communications.

– Fram til 2004 var jeg sjef- redaktør, og i årsskiftet 2004/05 ble jeg ansatt som både administrerende direktør og redaktør.

Spent på reaksjonene

– For meg personlig var det emosjonelt å kjøpe opp aksjene i NA, men jeg har ikke kjent så mye på det ennå. I tillegg har jeg ikke vært i Namsos så mye etter at det ble kjent. Jeg har en god del venner i Namsos, og jeg spent på reaksjonene som kan komme fra dem. Det kan være mye det, smiler Løberg.

I løpet av årene har Snåsa-dialekta blitt slipt bort, og det eneste du kan høre av snåsningen er det at han sier «i» når han omtaler seg selv.

– Det er blitt sagt at du ofte beskrev deg selv som en enkel gutt fra landet. Er du fortsatt det?

– Ja, jeg er fortsatt bare en enkel gutt fra landet. Jeg har jo ikke den største utdannelsen, og jeg er nok av den siste generasjonen som sitter i lederjobb og ikke har en lang utdannelse bak meg. Det er lett å fraternisere med dette. Du kan bruke det – og for mange funker det mens andre kan provoseres av det. Det er en måte å framstille seg selv på, men jeg må nok si at jeg fortsatt er det, sier han.


«Det ville vært utenkelig for meg på den tida
at jeg skulle stå som redaktør i Trønder-Avisa.»

Arve Løberg

Sjefredaktør Trønder-Avisa


 

– Gjennom alle årene i ulike lederjobber, hvilke erfaringer har du gjort deg som du har med deg videre i arbeidslivet?

– Jeg ble leder for tidlig, og jeg var for ung. Jeg skulle vært journalist litt lenger. I starten skrev jeg jo som sportsjournalist en liten stund før jeg ble reportasjeleder. Det var for tidlig. Jeg tror at det å være leder handler om noen personlige egenskaper, og det handler om å ha en viss livsvisdom.

Liker ikke Oslo

– Jeg tror ikke du lærer å være god leder på så veldig mange skoler. Det handler om å ha respekt for folk. Du må være glad i folk, like folk og synes at det er morsomt å jobbe med folk. Samtidig er det, kanskje litt banalt sagt, mye hardt arbeid. Du kan ikke være en god leder hvis du tror det er en åtte til fire-jobb, mener redaktøren.

– Jeg har stor tro på å få ting til å skje ute i distriktene. Det jeg synes er verst med jobben, er å reise til Oslo. Jeg liker rett og slett ikke byen. Hvis man i noen grad kan kalle noen for arrogant, så er det alle dem som befinner seg i den byen – og på en måte tror – på grunn av at de sitter i et konsern eller sitter i en ledelse, at de er hevet over alle andre mennesker. De tror ikke at vi kan noe. Det provoserer meg, fortsetter Løberg mens han tar en slurk av kaffekoppen.

– For dem som husker tilbake til 80-tallet, var du med og startet et begrep som ble kalt «NA-ånden». Kan utdype hva det er for noe?

– Mange av oss var jo på en måte i en etableringsfase i livet. Noen hadde fått barn, og vi var ikke akkurat overbefolket på jobb. Vi måtte jobbe ganske mye. Det vi sa heime var at vi bare måtte komme oss over kneika, så skulle det gå bra. Da husker jeg det var ei dame på en fest som sa; Jeg er så lei av å høre om den der kneika. Det er jo ei stor kneik alt dere holder på med. Det var liksom NA-ånden. Vi måtte stå litt ekstra på.

Når vi prater om NA på 70- og 80-tallet, nevner Løberg mannen som han mener har mye av æra for at NA fortsatt består den dag i dag.

– Arne Varem var disponent på den tida. Det var veldig trangt økonomisk, og han gjorde en formidabel jobb. Uten hans innsats er jeg sikker på at NA ikke hadde greid seg. Jeg lærte også utrolig mye av han, spesielt når det kommer til økonomi og sammen- hengen mellom tallene, sier Løberg.

Har trua

Vi kommer inn på hvorfor han gikk til det skrittet å kjøpe opp aksjene til NA, og hvorfor akkurat nå.

– Det viktige for meg er at jeg tror dette blir fryktelig bra. For medarbeiderne i de to avisene, og så tror jeg det blir bra for eierne i Trønder-Avisa. Det er jo dem som er mine arbeidsgivere. Dypest sett tror jeg også det blir bra for dem som er brukere av begge produktene, leserne og annonsørene. Vi er avhengige av å ha sterke medieprodukt. Jeg mener NA har vist at de tør gå andre veger. At avisa er innovativ og tester ut ulike ting. Jeg åpnet avisa her om dagen og så at NA skulle i gang med Camp Revy – og tenkte med en gang; yes! Jeg vet at det er i konkurranse med oss, men det er noe helt annet enn det vi gjør og det gleder meg at det prøves noe nytt. Sier snåsningen som alltid har hatt god nyhetsteft.