Mener kommunen bør be samene om unnskyldning

- De har ikke skamvett til det

Det sier Harald Danielsen, som er oppgitt over at kommunen ikke unnskylder at det samiske flagget havnet i bakken for to uker siden.

Samisk flagg STOLT VAIER FLAGGET : Både det norske og det samiske flagget ble heist til topps under oppstart av det sørsamiske bokprosjektet. 

arkiv

TERRÅK: Tirsdag 16. juni var det en demonstrasjon mot utbygging av Kalvvatnan vindkraftverk utenfor rådhuset i Bindal. Dagen etter skulle Olje- og energidepartementet ha et møte, og da var det en motmarkering for dem som støttet utbygginga.

Denne morgenen, da ordfører Petter Bjørnli kom på jobb, hang det samiske flagget på flaggstanga. Han hadde gitt tillatelse til å heise det dagen før, men denne morgenen ba han de som hadde heist opp flagget om å ta det ned, ifølge Brønnøysunds Avis

- Jeg ble ikke spesielt godt mottatt, og de nektet å etterkomme min henstilling om å fire flagget, sier han til BA.

Utilsiktet

Kommunestyrerepresentant for Høyre, Simone Plahte, tok ned flagget som privatperson. 

- Jeg hørte at ordføreren ba om at flagget skulle fires, og så ble det ikke etterkommet. Da gikk jeg som privatperson bort og tok det ned. I den forbindelse gikk flagget ned i bakken da det var helt nede, og det beklager jeg. Det var utilsiktet, og det skal man ikke gjøre med noen flagg.

Så løsnet jeg det. Alene klarte jeg ikke å brette det fint sammen, men jeg la det over lavvoen, forklarer hun til BA.

Harald Danielsen var til stede da dette skjedde. Han tok kontakt med ordføreren etter hendelsen og sa han ønsket at kommunen som vertskap går ut med unnskyldning for hendelsen til det samiske folk.

- De har ikke skamvett til å be om unnskyldning, sier han til NA i dag.

Beklager hendelsen

Uansett om det var ikke var meningen å miste flagget i bakken, så mener han kommunen skylder samene en unnskuldning.

- Etter som at de ikke gjør det, så beklager jeg hendelsen på vegne av meg selv og alle bindalinger som ikke stiller seg bak sjendingen, sier

han.

- Administrasjonens oppgave

Danielsen mener det var feil av Plathe å ta ned flagget, selv om hun sier det var som privatperson.

- Hun er en offentlig person og det skjedde på en offentlig plass, sier Harald Danielsen og forklarer:

- Det er administrasjonens oppgave å ta ned flagget. Hadde de gjort det, hadde ikke dette skjedd, mener han.

Ordføreren forklarer

Ordfører Petter Bjørnli er uenig i at de bør be om unnskyldning for at Simone Plathe tok ned flagget.

-  Dette skjedde som følge av at noen som tok seg til rette og ikke etterkom min henstilling om å fire flagget, sier han til BA.

Bjørnli sier at kommunens flaggstang er underlagt et offentlig flaggreglement. Hvem som helst kan derfor ikke benytte flaggstangen, fordi det må være avklart med kommunen.

- Jeg reagerer således på at det fremstilles som om ikke kommunen har respekt for flagget. Det er nettopp respekten som gjør at vi har et

reglement. I tillegg må offentlige flaggregler følges, forklarer Bjørnli til BA.