Antidoping Norge beroliger alle idrettsutøvere med astma

– Ingen grunn til hysteri

Unge idrettsutøvere med astma trenger ikke å bekymre seg for å bli dopingtatt så lenge de bruker lovlige preparater, sier Frode Hestnes i Antidoping Norge.

INGEN BEKYMRING: Antidoping Norge sier unge idrettsutøvere med astma ikke trenger frykte for å bli dopingtatt, selv om en norsk toppsyklist ble tatt for å brukt astmamedisin. Personene på bildet har ingen relevanse til saken. ILLUSTRASJONSFOTO 

Dopinggrupper

Antidoping Norge har delt inn idrettsutøvere i tre grupper – Internasjonale toppidrettsutøvere, nasjonale toppidrettsutøvere og alle andre utøvere.

For utøvere i sistnevnte kategori gjelder følgende regler:

Bruker man midler som går under gruppen S1 og S2 (anabole stoffer og vekststoffer) så må man søke om fritak.

For alle andre legemidler som inneholder forbudte stoffer må det ikke søkes om medisinsk fritak før Antidoping Norge ber om en slik søknad.

Ved bruk av legemidler på dopinglisten, i de tilfellene der utøver ikke søker om fritak, skal legemiddelbruken dokumenteres i legejournalen.

arkiv

NAMSOS: Etter at den norske syklisten Vegard Robinson Bugge avla en positiv dopingprøve etter å ha brukt astmamedisin uten fritak, er det trolig flere unge idrettsutøvere med astma som tenker det verste.

– Dette skjønner vi, men utøverne har ingen grunn til å være bekymret, understreker assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes.

Klønete

Robinsen Bugge, som sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, klønet det skikkelig til da han testet positivt for stoffet terbutalin, som forekommer i astmamedisinen Bricanil, under Tour des Fjords.

"En gylden regel er at man bruker medisiner som er godkjent av en lege.
Frode Hestnes
Antidoping Norge

Robinson Bugge har lenge vært plaget av astma og har tidligere hatt sertifikat til å bruke Bricanil. For noen år siden gikk imidlertid 25-åringen over til Ventolin, en astmamedisin man ikke trenger godkjenning for å bruke. Under Tour des Fjords gikk utøveren tom for Ventolin og benyttet seg da av Bricanil, selv om godkjenninga gikk ut i 2009. Han tabbet seg dermed ut ved å bruke en astmamedisin som han ikke har fritak for.

Forskjell på utøvere

Etter denne saken er det kanskje mange unge astmamedisin-brukere som tenker at de må godkjenne medisinen som de bruker, men Frode Hestnes i Antidoping Norge sier at det er forskjell på utøvere.

– Er du en vanlig idrettsutøver og ikke en toppidrettsutøver, er det lite du trenger å søke om.

Ifølge reglene kan man bli dopingtatt fra man er 15 år, og det forekommer at Antidoping Norge kjører kontroller på Norway Cup og andre større arrangement for juniorutøvere.

– Det er veldig få som blir tatt på slike arrangement. For å teste positivt må man bruke narkotika eller liknende stoffer, sier Hestnes.

En gylden regel

Han vil gi idrettsutøvere ett godt råd.

– En gylden regel er at man bruker medisiner som er godkjent og utskrevet av en lege, avslutter han.